dinsdag 16 januari 2018

Vervalste Hitachi projectorlampen in omloop

Just Lamps, de grootste distributeur van projectorlampen, waarschuwt voor illegale namaak-Hitachi projectorlampen, die in Europa worden verkocht. Dave Bethell, CEO van Just Lamps, drukt resellers op het hart goed op te letten voor ’te mooi om waar te zijn’-aanbiedingen. Bethell: “Ondanks de schaarste van sommige Hitachi modellen, zeiden enkele distributeurs de lampen ruim op voorraad te hebben. Dit leek verdacht, ook vanwege de aangeboden prijzen. We hebben hen om voorbeelden gevraagd en die bevestigden ons vermoeden, het waren imitatie-Hitachilampen verpakt in originele Hitachi dozen.

 

Volgens Bethell is dit een wijd verspreid probleem. “Ons kantoor in Azië heeft een jaar geleden als eerste namaak-lampen onderschept, het was een kwestie van tijd voordat deze lampen ook op de Europese en Amerikaanse markt zouden verschijnen. De kans is groot dat de komende maanden ook andere merken in het gedrang zullen komen.”

De namaaklampen zijn moeilijk van echt te onderscheiden, zelfs een doorgewinterde AV professional moeite zal hebben ze te herkennen. Bethell: “Alleen een expert is in staat de valse van de echte te onderscheiden, zowel de dozen als de labels en instructies vertonen slechts zeer kleine afwijkingen. De behuizingen hebben de belangrijkste kenmerken, maar alleen als je weet waar je op moet letten en er een originele lamp ter vergelijking bij hebt, zie je verschil.”

Bethell voegt hieraan toe: “Een bijkomend probleem is dat Europese distributeurs zich niet realiseren dat er imitaties zijn aangekocht en hun leveranciers, vaak uit Azië, zullen resoluut getuigen dat het originele producten betreft, zelfs met vervalste bewijsbrieven van de fabrikant.” De grootste zorg is dat de imitatielampen mogelijk geen enkele vorm van kwaliteitscontrole hebben ondergaan. Rekening houdend met de hoge druk, hitte, glas en kwik kan dit een serieus veiligheidsprobleem voor de gebruikers betekenen.

Just Lamps biedt, in samenwerking met Hitachi, resellers die niet zeker weten of de hen geleverde producten echt zijn, aan te helpen bij het controleren van de lampen.

Bron: Just Lamps

Bericht delen