dinsdag 16 januari 2018

Vertrekpremie directeur Wereldomroep mogelijk ruim 1 miljoen

Algemeen directeur van de Wereldomroep Jan Hoek krijgt bij zijn vertrek meer dan 1 miljoen euro mee. Bronnen binnen de Wereldomroep melden dit aan NRC Handelsblad. Het zou gaan om de hoogste vertrekpremie ooit binnen de publieke omroep. De Wereldomroep moet van het kabinet drastisch reorganiseren en bezuinigingen, waarmee het jaarlijkse budget van 46 naar 14 miljoen euro daalt. Van de 350 werknemers worden er 270 ontslagen. Voor het personeel dat weg moet, is met de bonden een sociaal plan overeengekomen.

 

Hoek is een van de werknemers die vertrekt en dus beroep kan doen op het sociaal plan. Een berekening leert dat hij dan zo’n half miljoen euro mee kan krijgen. Maar het vertrek van Hoek gaat mogelijk meer kosten omdat hij een aparte regeling heeft. Hoek wil nog niet zeggen of hij van vertrekregeling gebruik wil maken.

De Raad van Toezicht zoekt nu een opvolger voor Hoek die de nieuwe, afgeslankte Wereldomroep gaat leiden. Vanaf volgend jaar valt de omroep onder het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Dan richt de Wereldomroep zich via internet alleen nog op de verspreiding van het vrije woord en het aanbieden van onafhankelijke informatie aan mensen in landen zonder vrije pers.

Riante vertrekvergoedingen in de publieke sector, zoals de publieke omroep, wekken bij de politiek al jaren ergernis op. Op aandringen van de Tweede Kamer heeft het kabinet afspraken over vertrekpremies aan een maximum gebonden. Maar de nieuwe Wet Normering Topinkomens, die nog voor advies bij de Raad van State ligt, geldt bij inwerkingtreding alleen voor nieuwe afspraken. De regeling van Jan Hoek wordt hierdoor niet aangetast.

Volgens Fons van Westerloo, lid van de Raad van Toezicht van de Wereldomroep, wil Hoek niet het hele bedrag waar hij recht op heeft gaan claimen.

Bron: NRC

Bericht delen