Verslaggevers belaagd bij kerkdiensten Urk en Krimpen
zondag 28 maart 2021

Verslaggevers belaagd bij kerkdiensten Urk en Krimpen

Bij kerken in Urk en Krimpen aan den IJssel die zondagochtend ondanks de coronacrisis de deuren weer openden voor alle leden zijn verslaggevers aangevallen.

Bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel is een kerkganger aangehouden, nadat hij verslaggever Jacco van Giessen van RTV Rijnmond had aangevallen. De verslaggever werd geduwd en getrapt en is naar eigen zeggen “geschokt door deze laffe daad van geweld”.

Ondanks de dringende oproep van de gemeente Krimpen aan den IJssel om kerkdiensten vanwege corona digitaal te houden, zijn er toch zo’n 600 tot 700 mensen naar de Mieraskerk gekomen. Mensen dragen geen mondkapjes, maar houden naar eigen zeggen anderhalve meter afstand tijdens de dienst.

“De kerkgangers geloven dat God hen beschermt”, zegt verslaggever Jeroen de Jager van de NOS. “Sinds oktober ontvangt deze kerk al zo’n 200 tot 300 gelovigen per dienst en in die maanden zijn er nauwelijks besmettingen geweest, zeggen zij.”

In de Mieraskerk is plaats voor 1500 bezoekers. Gisteren stuurde burgemeester Martijn Vroom een brief aan kerkgenootschappen, nadat de Mieraskerk, in navolging van de Sionkerk in Urk, had aangekondigd het kerkgebouw open te stellen voor alle leden. Ook werd er in de brief op gewezen dat het aantal besmettingen in de gemeente enorm toeneemt.

In Urk, waar de Sionkerk weer volledig openging voor de gelovigen, was de situatie ook grimmig. Meerdere journalisten zijn gefilmd, gefotografeerd en verbaal bedreigd: “We nemen jullie straks te grazen.” Ook reed een automobilist in op verslaggever Mark Baanders van PowNed, beter bekend als Slijptol, die in een parkeervak stond.

Volgens het kerkbestuur staat het geestelijk welzijn van de gemeente zwaar onder druk door de landelijke coronamaatregelen. Daarom mag iedereen zonder gezondheidsklachten naar de dienst komen. Er is in de kerk plek voor 500 personen.

Demissionair premier Rutte zei vrijdag dat hij boos is op de kerk. “Het is heel egoïstisch om met 500 man in een kerk te gaan zitten. Volgens mij is het heel christelijk om de verantwoordelijkheid die je voelt voor je medemens zwaar te laten wegen.” Hij zei niet te willen ingrijpen vanwege de vrijheid van godsdienst.

Bron: NOS/BM

Bericht delen