dinsdag 16 januari 2018

Veel televisie op Nederlands Film Festival

De 35e editie van het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht staat in het teken van ‘film, televisie, interactive & games’. Van 23 september tot en met 2 oktober komen makers, experts en het publiek samen in Utrecht voor 352 films, waaronder 40 speelfilms, 37 lange documentaires, 65 korte films, 65 korte documentaires, 26 televisiedrama’s en 76 premières.

Nog nooit waren er zoveel Nederlandse dramaseries op tv. Alleen al voor de Gouden Kalf Competitie werden er dit jaar zestien ingestuurd. Series uit Nederland oogsten ook internationaal steeds meer lof. Remakes over de grens zijn geen uitzondering meer. Op het festival gaan de volgende televisiedrama’s in première: Volgens Jacqueline (Johan Timmers), De Jacht (Will Koopman) en De Affaire (Hanro Smitsman). Daarnaast viert One Night Stands het tienjarig jubileum, Kort! het vijftienjarig jubileum en Het Uur van de Wolf zijn twintigjarig jubileum.

In het NFF Festivalhart op het Neude is een huiskamer ingericht met écht bed. Van diverse Nederlandse series biedt het NFF marathonvoorstellingen aan waaronder Overspel III (Bram Schouw, Frank Ketelaar, Albert Jan van Rees), Volgens Jacqueline (Johan Timmers), Penoza IV (Diederik van Rooijen) en De Affaire (Hanro Smitsman).

Een aantal veelkijkers gaat een poging doen om tijdens het festival het wereldrecord binge-watching te verbreken in The Ultimate Binge. Dat is een sportieve prestatie die een lange adem vereist, want het huidige record staat op 91 uur. De deelnemers kijken aan één stuk door Nederlandse televisieseries in een speciaal ingerichte kas op de Neude.

Het NFF heeft dit jaar voor het eerst een Digital Storytelling Competitie en wil hiermee een erepodium bieden voor het mooiste en het beste dat Nederland op het gebied van digital storytelling te bieden heeft. Acht projecten werden geselecteerd en drie projecten zijn genomineerd voor de eerste NFF Digital Storytelling Award: 4JIM van KRO/NCRV, Refugee Public van De Volkskrant en Submarine Channel en Waarom Srebrenica moest vallen van VPRO.

Jelle Brandt Corstius presenteert woensdag 30 september en donderdag 1 oktober in twee sessies het mooiste en beste dat ons land op het gebied van digital storytelling te bieden heeft. De makers navigeren samen met het publiek door hun project. Dat vormt een unieke mogelijkheid om deze digitale producties voor één keer live op het bioscoopscherm te zien. Als slotstuk op de tweede avond wordt bekend wie de eerste NFF Digital Storytelling Award 2015 wint.

De VPRO doet uitgebreid verslag van het festival in het journaal Nederlands Film Festival op 3. Presentatoren Daphne Bunskoek en Tim den Besten geven van maandag 28 september t/m donderdag 1 oktober dagelijks om 19:55 uur bij de VPRO op 3 een inkijk in de wondere wereld van film en televisie. Van uiteenlopende reportages met rode loper-glamour en zenuwachtige Gouden Kalf-genomineerden tot portretten van gevierde regisseurs en de beste acteurs. Op vrijdag 2 oktober wordt de uitreiking van de Gouden Kalveren uitgezonden. Vanaf 19:15 uur live via een stream op filmfestival.nl en vanaf 20:25 uur in een spectaculaire, door Claudia de Breij gepresenteerde, live show bij de VPRO op NPO 3.

Bron: NFF/Broadcast Magazine

Bericht delen