dinsdag 16 januari 2018

VARA-serie over geschiedenis arbeider

De VARA komt in het najaar van 2015 met de tiendelige televisieserie De Strijd, over de geschiedenis van de arbeider. Gerdi Verbeet, voormalig Tweede Kamer-voorzitter, gaat samen met Erik Dijkstra het programma presenteren.

De reeks, die wordt uitgezonden ter ere van het negentigjarig jubileum van de omroep, komt onder eindredactie van Kees Driehuis. Hij stopte daarom als presentator van het politieke discussieprogramma Buitenhof.

De serie gaat over een veranderend Nederland, van ongeorganiseerd en zonder rechten naar een tijd van vakbonden en eigen politieke partijen. De VARA meldt: ‘In De Strijd kijken de makers met nieuwsgierigheid en een open blik naar de ‘gouden eeuw van de arbeider. Het is een serie die duidelijk maakt waarom we nu naast plichten ook rechten hebben; die vertelt aan wie we de WW, bijstand, AOW en minimumloon te danken hebben en welke offers daarvoor zijn gebracht. Niet somber, cynisch of vol nostalgie. Eerder trots, vrolijk en verrassend.’

In de serie wordt ook stilgestaan bij de geschiedenis van de omroep. De Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs werd op 1 november 1925 opgericht als een arbeidersomroep.

Bron: VARA/Broadcast Magazine

Bericht delen