dinsdag 16 januari 2018

VARA-programmamaker Ellen Blazer overleden

De legendarische VARA-programmamaker, regisseur en eindredacteur Ellen Blazer is dinsdag op 81-jarige leeftijd, na een kort ziekbed in een ziekenhuis, in haar woonplaats Hilversum overleden. Bijna twintig jaar lang was Ellen Blazer de eindredacteur van spraakmakende VARA-programma’s met Sonja Barend.

Blazer werd in 1931 geboren in Rotterdam. In de Tweede Wereldoorlog moest ze onderduiken: ze woonde van haar elfde tot haar veertiende jaar zonder haar ouders bij een gezin in Friesland. In de jaren vijftig begon ze bij de VARA, als scriptgirl voor regisseur Gijs Stappershoef. Tientallen jaren zette ze haar creativiteit in bij de ontwikkeling van talloze programma’s over muziek, kunst en cultuur. Ze stond aan de wieg van kennisquizzen als Willens en Wetens en Per Seconde Wijzer en bedacht het succesvolle Twee voor Twaalf.

Tussen 1977 en 1996 presenteerde Sonja Barend wekelijks haar praatprogramma bij de VARA: eerst Sonja’s Goed Nieuws Show, later Sonja op zaterdag en Sonja op zondag. (in Blazers eigen woorden: ‘Sonja op alle dagen’). Bijna twintig jaar lang was Blazer de eindredacteur én steun en toeverlaat van Barend. In 1996 ging Blazer met pensioen. In 2007 won ze – samen met Barend – een Ere Zilveren Nipkowschijf voor haar gehele oeuvre. Barend: “De mooiste samenwerking, de dierbaarste vriendschap, een groot geluk, tijdperk ten einde.”

In 2011 maakte documentairemaker Coen Verbraak de documentaire Ellen Blazer: schitteren in de schaduw. De VARA zond deze documentaire dinsdagavond na Pauw & Witteman uit op Nederland 1. VARA-programmadirecteur Frans Klein: “De rol van Ellen Blazer in de geschiedenis van de Nederlandse televisie in het algemeen en die van de VARA in het bijzonder is van onschatbare betekenis. Ze was een ‘kleine, grote vrouw’, die geen moeite had met een plek op de achtergrond. De VARA denkt met veel respect en warmte aan haar terug.”

Bron: VARA

Bericht delen