dinsdag 16 januari 2018

VARA brengt natuurserie De Terugkeer Van

Cees van Kempen stopte twee jaar geleden, een week voor zijn vijftigste verjaardag, met zijn adviesbureau om te doen wat hij al jaren in zijn hoofd had: een natuurfilm maken. Het werd uiteindelijk een serie van drie films, over dieren die sterk zijn teruggekeerd in onze natuur.

In De Terugkeer Van zijn de ijsvogel, de torenvalk en de bever te zien. Met het gebruik van een high-speed camera heeft hij het leven van de dieren op een wonderschone, intieme manier weten vast te leggen, door de vier Nederlandse seizoenen heen. Niet eerder werd het leven van deze dieren zo dicht op de huid gefilmd. Lies Visschedijk, eerder al columnist van het VARA-programma Vroege Vogels, verzorgt de voice-over bij de beelden.

Voor Van Kempen betekende het maken van De Terugkeer Van dat hij eindeloze opnamedagen beleefde en zes maanden overnachtte in de buitenlucht. Stapje voor stapje bouwde hij een band op met de ijsvogel, de torenvalk en de bever. Van Kempen: “De afgelopen twee jaar waren keihard buffelen. Als je in weer en wind zit te wachten op een dier dat soms niet wil meewerken, voldoet het vak van natuurfilmer niet altijd aan het idyllische plaatje. Maar als je uiteindelijk drie films voltooit waar in binnen- en buitenland al aandacht voor is, dan komt een jongensdroom wel uit.”

Van Kempen heeft het bedrijf Ispida Wildlife Productions (IWP) opgericht en besloten zich volledig te wijden aan het filmen van de natuur. Hij werkt samen met professionals Caroline Brett (producent/regisseur) en Alan Miller (montage). Van Kempen filmde voorheen met een Sony PMW-EX3 camera en nu filmt hij met een F55 in 4K. Om dichtbij de dieren te kunnen komen maakt hij gebruik van een 400mm Nikon lens en een converter die het brandpunt van zijn lens verlengt tot 800mm.

De Terugkeer Van
is donderdag 29 oktober de openingsfilm op het Wildlife Film Festival Rotterdam en is vanaf 20 november drie vrijdagen om 21.30 uur te zien bij de VARA op NPO 1.

Bron: BNN-VARA/Broadcast Magazine

Bericht delen