dinsdag 16 januari 2018

VARA biedt excuses aan

De VARA heeft excuses aangeboden aan de ouders en nabestaanden van Tim Ribberink, de jongen wiens zelfmoord en afscheidsbrief vorig jaar november tot veel opschudding leidden. ‘Aan de ouders en nabestaanden van Tim willen wij onze excuses aanbieden’.

VARA statement omtrent ‘Het Zwijgen van Tilligte’

Gezien het grote aantal emotionele reacties op de uitzendingen van DeGids.fm over de zelfmoord van Tim Ribberink, willen de VARA en DeGids.fm graag hun achterliggende redenen toelichten.

Allereerst hechten we eraan te zeggen dat wij en ook de makers van DeGids.fm de zelfmoord van Tim Ribberink zien als een afschuwelijk feit voor alle betrokkenen. We hebben nooit de nabestaanden, en zeker zijn ouders niet, willen kwetsen, op welke manier dan ook.

Waarom hebben we er dan toch voor gekozen de bewuste items van Bert Molenaar uit te zenden? Direct na de zelfmoord is de zaak gelinkt aan de veronderstelling dat Tim langdurig zou zijn gepest. Dit zou hem tot zijn daad hebben gedreven, en dat is ook als een vaststaand feit door vele media zo overgenomen.

Uit onderzoek van DeGids.fm is echter gebleken dat daar vraagtekens bij waren te plaatsen. De redactie zag het als haar journalistieke plicht om dat verder uit te zoeken en daar aandacht aan te besteden. Al was het maar om deze serieuze zaak in de juiste context te kunnen plaatsen. Dat dit heftige reacties teweeg brengt, accepteren en begrijpen we uiteraard.

Wij hopen dat we jullie desondanks duidelijk kunnen maken dat het ons doel is om alle nuances en feiten boven water te krijgen. Juist rond zeer gevoelige zaken zoals pesten onder jongeren. Zeker als het zelfmoord tot gevolg heeft.

Dat hebben we met het uitzenden van de documentaire van Bert Molenaar beoogd. Aan de ouders en nabestaanden van Tim willen wij onze excuses aanbieden in het geval wij pijnlijke grenzen hebben overschreden.

Bron: VARA

Bericht delen