Van Nieuwkerk zegt dat hij ook met publieke omroep praatte over terugkeer
zaterdag 9 december 2023

Van Nieuwkerk zegt dat hij ook met publieke omroep praatte over terugkeer

Matthijs van Nieuwkerk was naar eigen zeggen ook met de publieke omroep in gesprek over een terugkeer. “Ik werd verwend in belangstelling, ik kan niet anders zeggen”, meldde de presentator in RTL Boulevard.

Vrijdag bevestigde RTL na berichtgeving van het AD dat Van Nieuwkerk een contract van vier jaar heeft getekend. Er werd al langer gespeculeerd over Van Nieuwkerks plannen. Eerder deze week werd nog gefluisterd dat hij op vrijdag de vooravond van NPO 1 voor zijn rekening zou gaan nemen. De presentator zegt dat hij daar inderdaad voor is gevraagd.

Toch koos hij voor RTL. “Wat ik wilde, uiteindelijk, zijn programma’s maken waar ik zelf nieuwsgierig naar ben, en dat kan”, vertelt Van Nieuwkerk. “Ik wilde eigenlijk ook een spiksplinternieuwe horizon na het jaar dat achter me ligt.” Van Nieuwkerk liet weten dat hij vijf jaar geleden ook al om de tafel zat met RTL. “We stonden al bijna samen op de dansvloer”, zei hij. Uiteindelijk besloot hij toen toch bij BNNVARA te blijven.

Van Nieuwkerk nieuwsgierig naar resultaten onderzoek
Van Nieuwkerk is vanaf 21 april 2024 op zondagavonden te zien in een actueel programma vol muziek op RTL 4. Daarnaast wordt gesproken over andere, nieuw te ontwikkelen programma’s voor RTL en Videoland. De presentator sluit een dagelijks programma bij RTL niet uit.

Van Nieuwkerk vertrok eind 2022 bij de NPO na berichten over de werksfeer bij De Wereld Draait Door. Mede naar aanleiding van die onthullingen van de Volkskrant startte een commissie onder leiding van Martin van Rijn een groot onderzoek naar de werkcultuur in Hilversum. De resultaten worden eind januari verwacht. De commerciële zenders, waaronder RTL, maken geen deel uit van dit onderzoek. Van Nieuwkerk zegt “heel nieuwsgierig” te zijn naar de resultaten. “Ik vind het ook heel belangrijk.”

Vrijdag was er door ander anderen Van Rijn veel kritiek op het nieuws dat Van Nieuwkerk een contract heeft getekend bij RTL. Hij vraagt zich af waarom er niet gewacht is op de resultaten van het onderzoek. Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, sluit zich aan bij Van Rijn. “Het feit dat het rapport niet wordt afgewacht is pijnlijk voor alle melders die de moed hebben verzameld om hun ervaringen te delen. En het zal, vrees ik, de meldingsbereidheid verder verkleinen”, zegt Hamer.

Bron: Nu.nl/NOS/BM

Bericht delen