dinsdag 16 januari 2018

Van Kooten schrijver Groot Dictee

Schrijver Kees van Kooten is dit jaar de auteur van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij treedt daarmee in de voetsporen van vakgenoten Gerrit Komrij,Tommy Wieringa, Arnon Grunberg en Adriaan van Dis, die het Groot Dictee de afgelopen jaren voor hun rekening namen.

Het 24e Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt 18 december uitgezonden bij de NTR op Nederland 1. Dertig bekende Nederlanders en Vlamingen nemen het in de Eerste Kamer op tegen dertig spellingkenners, die zich moeten plaatsen via voorronden in de Volkskrant en de Belgische krant De Morgen. De presentatie is weer in handen van Philip Freriks en Martine Tanghe.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is een samenwerking van de Volkskrant, de NTR, de VRT, De Morgen en de Rotterdamse producent Men at Work TV Produkties.

Als auteur debuteerde Kees van Kooten (71) in 1965 met Treitertrends. Daarna schreef hij veelgelezen boeken als Koot droomt zich af (1977), Koot graaft zich autobio (1979) en Hartstochtjes. In 2004 ontving Kees van Kooten de Gouden Ganzenveer voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de Nederlandse cultuur. Zijn laatste boek was De verrekijker, het Boekenweekgeschenk van 2013. Bij het grote publiek is Kees van Kooten vooral bekend door zijn samenwerking met Wim de Bie, met wie hij jarenlang het duo Van Kooten en De Bie vormde.

Bron: NTR

Bericht delen