dinsdag 16 januari 2018

Van der Meulen: 'Extra bezuiniging ondoordacht'

VPRO-directeur Lennart van der Meulen noemt de extra bezuinigingen op de publieke omroep onterecht en ondoordacht. Dit meldt hij op vpro.nl. Met de 100 miljoen euro extra bovenop de geplande 200 miljoen, betekent dit dat een derde van de totale begroting wordt weggesneden. Van der Meulens verwijt is dat het nieuwe kabinet dit doet “zonder visie op wat er voor in de plaats moet komen of op de rol van media in Nederland als moderne en creatieve kennissamenleving.”

Een gevolg van de plannen is dat de omroepen steeds minder programma’s zelf (kunnen) maken, ook staan hierdoor de banen van honderden medewerkers, programmamakers, journalisten en redacteuren op de tocht staan. In de nieuwe aangekondigde ingreep moet de regionale omroep 25 miljoen inleveren en de landelijke omroep nog eens 75 miljoen. Ook hier gaat het weer om programmageld.

Ook Henk Hagoort (voorzitter Raad van Bestuur NPO) uit zijn zorgen over het gedwongen verdwijnen van programma’s. In de Volkskrant van vrijdag geeft hij aan dat nog onduidelijk is hoe bepaald moet worden welke programma’s dat zijn. “Het kabinet zegt daar niets over. Ik hoor vaak dat er dan maa rop sport bezuinigd moet worden, maar de Publieke Omroep is er voor alle Nederlanders. De pijn zal eerlijk verdeeld moeten worden.”

Van der Meulen roept staatssecretaris Sander Dekker op om een volwaardig media- en informatiebeleid op te zetten met een inspirerende rol voor publieke omroep daarin. Als hij dit niet doet komt het alternatief volgens hem neer op stervensbegeleiding van de publieke omroep.

Bron: vpro.nl/Volkskrant

Bericht delen