dinsdag 16 januari 2018

Van de vloer: Nic Stassen

Een schakeltechnicus houdt zijn hoofd koel in de heksenketel die de regie van een (live) televisieprogramma kan zijn. Neem bijvoorbeeld Nic Stassen, schakeltechnicus bij dutchView, die blijft altijd rustig.

Hij kan op die manier een regisseur behoeden voor kleine missers, de cameramensen net een fractie van een seconde de tijd geven om scherp te stellen of hij schakelt door als een cameraman in een onhoudbare positie terechtkomt. Die ene paukenslag of de knipoog van een gast aan de andere kant van de tafel prikt hij er nog snel even tussen. “Input moet je doseren,” legt Stassen uit in het decembernummer van Broadcast Magazine.

“Als schakeltechnicus moet je weten wanneer je iets kan zeggen of met een grap het ijs moet breken, maar ook op welk moment je beter even stil kan zijn en gewoon moet doen wat wordt gevraagd. Sfeer is alles! Als ik voor het eerst een programma doe of met een nieuwe regisseur werk, ben ik altijd terughoudend. Het moet in balans zijn. De ene regisseur vraagt ook meer dan een ander en dat kan zelfs per programma verschillen. Daardoor is elke dag weer anders. Zeventig procent van wat ik doe heeft te maken met hoe we met elkaar omgaan. Samenwerken. De rest is concentratie, rustig blijven, een stukje creativiteit en dan pas komt de techniek. Vanaf mijn zestiende wist ik het al: ‘Ik wil bij de televisie!’ Dan is het mooi als het ook lukt.”

Voor het complete ‘Van de vloer’ interview zie BM 350. Klik hier en maak gebruik van de speciale actie, ook in relatie tot de nieuwe editie van het Omroephandboek.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen