dinsdag 16 januari 2018

Van de vloer: Eva Mulder

Over de bediening van een autocue wordt in omroepland vaak laatdunkend gedacht. Men veronderstelt dat het een kwestie is van stomweg aan een wieltje draaien. Technisch is dat misschien zo, maar met een professioneel autocue operator als Eva Mulder verloopt een opname of live uitzending een stuk soepeler.

Dat ze presentatoren veel stress en ellende bespaart, blijkt uit het interview met Mulder in de serie Van de Vloer in de septembereditie van Broadcast Magazine. ‘Het meisje van de autocue’ weet zelfs Tom Cruise voor zich te winnen.

“Het wereldje van de professionele autocue operators is piepklein. Ik denk dat ik ze allemaal ken. Als ik ga tellen, kom ik op zeventien. Dan heb ik het niet over de videoboeren met een iPad, stagiaires bij verschillende programma’s of ENG geluidsmannen die aan het wieltje draaien. Er zijn veel kapers op de kust, maar er zijn slechts een paar bedrijven die een goed autocue systeem kunnen leveren met een operator die echt iets toevoegt.”

Volgens Mulder gaat het niet om de techniek: “Het vak van autocue operator draait vooral om het leesbaar maken van teksten. Typ- en taalfoutjes opsporen. Ik zorg ervoor dat een presentator daar niet over kan struikelen. Ook is het belangrijk om soms van schrijftaal spreektaal te maken. Achter een bureau worden vaak lange en ingewikkelde zinnen geschreven. Het ombouwen van zulke regels tot een auditief verhaal, dat is mijn kracht.”

Het complete interview met Mulder is te lezen in de septemberuitgave van Broadcast Magazine. Nog steeds geen abonnee? Schande! Klik hier en maak gebruik van de speciale aanbieding.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen