dinsdag 16 januari 2018

Vakprijs voor Nederlandse animatie uitgereikt

Tijdens de opening van de 18de editie van het Holland Animation Film Festival is de Vakprijs voor de Nederlandse animatie uitgereikt en zijn de nominaties bekend gemaakt voor de Grand Prix voor Nederlandse animatie. The Black Room van Robbie Cornelissen en Kees Went won de Vakprijs voor Nederlandse animatie.

De vakjury, bestaande uit Marieke van Middelkoop (filmmaker, NL), Menno de Nooijer (performer en filmmaker, NL) en Serge Onnen (filmmaker, NL), zegt over de film: ‘Met het meest basic tekengereedschap bouwt hij al jaren een eigen wereld op. En sinds een paar jaar komt deze wereld in beweging in gelaagde animaties. Zo eenvoudig kan het zijn en zo complex het spel wat ermee gespeeld wordt. Een drieluik waar een donkere choreografie van lijnen en coulisses de toeschouwer insluit en weer ruimte geeft: lucht & aarde, adem & verstikking, spel & dwang, vrijheid & gevangenschap, zwart & wit. Potloden vervelen nooit. De soundtrack is gemaakt door de editor en zorgt ervoor dat het een naadloos geheel is zodat de toeschouwer er nog beter in gezogen wordt. De vak jury kiest ervoor een grensverleggend werk te kiezen.’

Op de openingsavond maakte de vakjury ook de nominaties bekend voor de Grand Prix voor Nederlandse Animatie. Hiervoor werden drie films geselecteerd: Descent van Johan Rijpma, waarin een cilindervormige mok valt en in stukken breekt. Elk beeldje van deze opname wordt vervolgens vertaald naar een keramische laag die gemaakt is van de overblijfselen van de mok. De tweede nominatie gaat naar de aanstekelijke videoclip voor Nobody Beats the Drum: Let it Go (2014), gemaakt door Max Italiaander en Levi Jacobs, over een man die zijn stressvolle leven achter zich laat en op avontuur gaat op Planet Tropicana. En de derde nominatie is voor Ultrakort Leader (2014) van Patrick Raats, waarin een teckel model staat voor de aankondiging van de serie ultrakorte animatiefilmpjes.

De Grand Prix voor Nederlandse animatie wordt op zondag 22 maart om 16.30 uur uitgereikt in het Louis Hartlooper Complex, tegelijk met de Publieksprijs voor Nederlandse animatie en de HAFF Grand Prixs voor de internationale competitie features, de internationale competitie shorts, de competitie studentenfilms, HAFF Junior publieksprijs en de MovieZone Award. Na de prijsuitreiking worden vanaf 18.30 uur alle winnende films getoond.

Bron: HAFF

Bericht delen