Uitstel Wet DBA tot zeker 1 juli 2018
woensdag 17 januari 2018

Uitstel Wet DBA tot zeker 1 juli 2018

Handhaving van de Wet DBA wordt opnieuw uitgesteld, tot in ieder geval 1 juli 2018. Vanwege de aanhoudende onduidelijkheid en onzekerheid, voor zowel werkgevers als zelfstandigen, was de wet al opgeschort tot januari 2018.

Dat betekent dat bedrijven voorlopig geen boete krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat sprake is van een dienstbetrekking. Dat geldt niet voor zogeheten kwaadwillenden, liet staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes donderdag weten.

De nieuwe zzp-wet moest vooraf duidelijkheid verschaffen over de arbeidsrelatie tussen de zelfstandigen en opdrachtgevers. Met behulp van modelovereenkomsten, waarin de arbeidsrelatie staat geformuleerd, weten de partijen waar zij aan toe zijn. Maar opdrachtgevers bleken in de praktijk onzeker over de gevolgen en waren minder snel bereid zzp’ers aan te nemen.

Ook de arbeidswetgeving sluit niet meer aan bij de huidige praktijk. Het inmiddels afgeronde onderzoek naar de herijking van de arbeidswetgeving wordt meegenomen in het formatieproces. Het is aan het nieuwe kabinet om daar keuzes in te maken. In ieder geval moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers voldoende tijd krijgen om hun werkwijze zo nodig aan te passen. Daarom schort staatssecretaris Wiebes de handhaving op tot ten minste 1 juli 2018.

Bron: Villamedia

Bericht delen