dinsdag 16 januari 2018

Uitspraak CvdM klap in gezicht lokale omroepen

De Nederlandse publieke lokale omroepen ervaren de uitspraak die het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft gedaan over een handhavingsverzoek van lokale omroep Schagen FM als een klap in het gezicht. Schagen FM had het CvdM verzocht een uitspraak te doen over de onredelijk hoge kosten die kabelexploitant Ziggo in rekening brengt voor de aanlevering van het digitale signaal van de lokale omroep. Het CvdM besloot op 14 april hier niets tegen te doen.

De OLON, de branchevereniging van de lokale omroepen, noemt de uitspraak van het CvdM onbegrijpelijk. “Het oordeel van het CvdM houdt in de praktijk in dat nagenoeg alle lokale omroepen definitief onbereikbaar worden voor de kijker en luisteraar die massaal overstapt op een digitaal kabelpakket,” zegt voorzitter Martijn Vroom. “Ziggo vraagt de lokale publieke omroep 3.500 euro ‘entree-fee’ en ook nog een honderdje of vier per maand als contributie. Dat is onbetaalbaar, helemaal als je je realiseert dat veertig procent van de lokale publieke omroepen nul euro krijgt van hun gemeente. Terwijl er dus wel 1,30 euro per huishouden als voormalige omroep-bijdrage naar die gemeenten toegaat. Deze situatie is werkelijk ongehoord.”

De uitspraak van het CvdM betekent volgens de OLON dat de verplichte doorgifte die voor alle publieke omroepen is geregeld in de Mediawet voor de lokale omroepen een lege huls is. In het analoge tijdperk konden lokale omroepen zelf kiezen op welke wijze en met welke apparatuur ze het signaal aanleverden in voldoende kwaliteit.

Alle kabelbeheerders zijn verplicht om de programma’s van de lokale publieke omroepen door te geven in hun analoge basispakket. Als meer dan helft van het aantal aangesloten kabelabonnees de omroepprogramma’s (ook) digitaal ontvangt, moet de kabelbeheerder het programma van de lokale omroep verplicht ook digitaal doorgeven. Ziggo is in juni 2010 de grens van vijftig procent ruim gepasseerd. Volgens de wet is de lokale omroep dan wel verantwoordelijk voor de kosten van het aanleveren van lokale omroepsignaal naar het kabelnet.

Bron: OLON/Broadcast Magazine

Bericht delen