woensdag 17 januari 2018

Uitbreiding samenwerking GfK en Google

GfK Crossmedia Link is een nieuwe stap in het meten van mediagedrag van consumenten op verschillende platformen en apparaten. Dat gebeurt door het verder uitbouwen van het Single Source Panel, dat in 2010 in samenwerking met Google Nederland is opgezet.

Met behulp van dit panel meet GfK het on- en offline mediagedrag van consumenten in Nederland. Het nieuwe Single Source Panel telt een groter aantal deelnemers dat gelijktijdig wordt gemeten op zowel televisie, computer als mobiele apparaten. Hierdoor kan bijvoorbeeld inzichtelijk worden gemaakt hoe vaak dezelfde persoon een bepaalde advertentie op tv en een smartphone ziet.

Metingen op computers, tablets en smartphones vinden plaats door middel van speciale software die op de apparatuur van een panellid wordt geïnstalleerd. Televisiedata wordt verkregen door middel van audiometingen. Alle deelnemende panelleden geven GfK vooraf expliciete toestemming voor het passief verzamelen van de gegevens, die door GfK worden beheerd en bewaard. GfK is volledig eigenaar van de data, waardoor geanonimiseerde inzichten in bijvoorbeeld het mediagedrag van consumenten en het bereik van online en offline campagnes voor iedereen in de markt toegankelijk zijn.

GfK en Google hebben een nieuwe, driejarige overeenkomst getekend om de voortzetting en vernieuwing van het panel mogelijk te maken. Google betaalt mee aan het panel, maar levert geen data. Door de nieuwe overeenkomst blijven ook mediabureaus de komende jaren via tools over de single source data van GfK beschikken, voor het plannen van online en offline campagnes. Bovendien ontstaat de unieke mogelijkheid om ROI-effecten van FMCG-campagnes te meten, aangezien een groot deel van de panelleden alle supermarktaankopen aan GfK rapporteert.

Margret Schuit, Managing Director, GfK Netherlands: “We zijn er trots op dat Google opnieuw vertrouwen stelt in de GfK media en consumenten data in Nederland. Hiermee wordt onze samenwerking die we jaren geleden zijn begonnen met het toenmalige Media Efficiency Panel (MEP) de komende drie jaar verder uitgebouwd, als onderdeel van een wereldwijde samenwerking tussen GfK en Google. Nederland is voor zowel Google als GfK strategisch belangrijk omdat wij één van de meest geavanceerde digitale ecosystemen hebben, waardoor trends hier verschijnen, voordat ze elders te signaleren zijn.”

Patrick van Huet, Research Lead Benelux, Google Nederland: “Nederland kent wereldwijd de meeste met internet verbonden apparaten per huishouden. Om het gedrag van consumenten op al deze apparaten goed in kaart te kunnen blijven brengen, moet een panel zich blijven aanpassen aan de buitenwereld. Dat is precies wat het vernieuwde Single Source Panel van GfK doet. Het geeft bijvoorbeeld antwoord op de vraag wat de rol is van een smartphone in de customer journey, of wat het effectieve bereik is van een gecombineerde campagne voor tv en online video.”

Bron: GfK/Broadcast Magazine

Bericht delen