dinsdag 16 januari 2018

Typisch Tania “smaakt naar meer”

Of het een revolutie gaat ontketenen in de tv-registratie van klassieke muziek(specials), staat in de sterren geschreven, maar de gedurfde experimentele vorm waarin regisseur Marc Pos het AVRO-programma Typisch Tania goot, leverde onder opvallend veel vakgenoten applaus op.

De in de Westergasfabriek opgenomen en eind december uitgezonden muziekspecial rond de 37-jarige operazangeres Tania Kross – met musici die zij inviteerde – was visueel verbluffend. Niet alleen dankzij een andere artistieke aanpak van Pos, maar ook dankzij het subtiele vintage licht en de inzet van vijf ‘dure’ F55-camera’s kreeg de langgerekte clip een fraai filmisch effect.

De werkwijze en de techniek achter deze registratie was een primeur voor Nederland. Eerder al leverden concerten van Muse en U2 met deze F55-camera’s en filmlenzen mooie plaatjes op in een meercamera setting, waarvoor deze filmcamera’s van origine overigens helemaal niet zijn gebouwd.

Na Typisch Tania regende het complimenten op Facebook en op Pos’ mobiel, het programma wordt misschien wel ingezonden voor de Gouden Roos van Montreux. “Het programma is gelukt omdat alle partijen bereid waren in deze revolutionaire werkwijze te investeren. Van deze superintensieve draaidag, waarin acht stukken in een andere setting zijn opgenomen, hebben we zo veel geleerd, dat we deze werkwijze en techniek verder moeten perfectioneren. Dit smaakt naar meer.”

Bekijk de complete aflevering van Typisch Tania via uitzending gemist of klassiek.avro.nl waar ook het achter de schermenfilmpje te zien is.

Het complete verhaal met Marc Pos is te lezen in Broadcast Magazine 331. Nog geen abonnee? Klik hier en maak gebruik van onze speciale abonneeactie!

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen