dinsdag 16 januari 2018

TV Oranje wil ingrijpen minister na boetes TROS

De directie van muziekzender TV Oranje wil van minister Marja van Bijsterveldt van OCW opheldering over de gevolgen van een reeks boetes voor de TROS. In mei kreeg de TROS door de rechtbank in Amsterdam in beroep een boete van 35.000 euro opgelegd wegens steun aan de organisatie van de vakantiereizen ‘Alle fans aan dek’ van Van der Valk Vakanties. Vorige week legde diezelfde rechtbank de TROS een dubbele boete van 135.000 euro op voor een nieuwe overtreding van het zogenoemde dienstbaarheidsverbod. In dit geval ging het om steun van de TROS aan Schuitema NV, de exploitant van onder meer winkelketen C1000, via het kinderprogramma Bibaboerderij. Volgens TV Oranje heeft de TROS met publiek geld een onaanvaardbare marktdominantie weten te bereiken en moet deze oneerlijke concurrentie en marktverstoring een halt worden toegeroepen door de minister.

De initiatiefnemers van TV Oranje, de oostelijke mediaondernemers Jur Bron en Gerard Ardesch, zien de TROS als de absolute koploper als het gaat om oneerlijke concurrentie en marktverstoring vanuit het publieke omroepbestel. “De TROS krijgt in haar eentje meer boetes opgelegd dan alle twintig publieke omroepen samen,” stelt het ondernemersduo. Minister Van Bijsterveldt heeft vorige maand in haar medianotitie zwart op wit gemeld dat publieke omroepen die twee keer binnen een jaar een straf opgelegd hebben gekregen, hun uitzendvergunning kunnen kwijtraken. Gerard Ardesch: “Dat hoeft wat ons betreft ook weer niet, maar we willen wel dat de TROS onmiddellijk stopt met het organiseren van wezensvreemde en concurrentievervalsende zaken zoals de artiestenreizen.”

Volgens Ardesch gaat de TROS ondanks de vonnissen van de rechtbank en de uitspraken van de minister door met haar activiteiten. Er staat een cruisereis naar Venetië op stapel en er wordt inmiddels geadverteerd met kerstmarktreizen inclusief tv-opnamen in het Sauerland. Dat alles vanuit het themakanaal Sterren.nl. Ardesch kondigt aan dat hij binnenkort actie onderneemt tegen een fancruise met Van der Valk, die in november op het programma staat. “Dat is weer een nieuw fenomeen dat we, net als de onlangs geïntroduceerde artiestenshows, zullen aankaarten bij het Commissariaat voor de Media.” De mediawaakhond stelt inmiddels ook een onderzoek in naar het TROS-kinderprogramma Sprookjesboom, waarin Efteling financiële belangen zou hebben.

Bron: Tv-corner/Broadcast Magazine

Bericht delen