dinsdag 16 januari 2018

TV Oranje eist intrekken zendtijd TROS

TV Oranje wil dat de uitzendlicentie van de TROS wordt ingetrokken en is bereid een aantal programma’s over te nemen. Volgens TV Oranje-directeur Gerard Ardesch zou met name het TROS-programma Kids Top 20 heel goed bij TV Oranje passen. De plannen zijn een reactie op het besluit van de TROS om per 1 januari 2012 te stoppen met ruim 80 procent van de kinderprogrammering.

TROS-directeur Peter Kuipers gaf donderdag in een interview met de Volkskrant aan dat de kinderprogramma’s verdwijnen vanwege “het gebrek aan duidelijke richtlijnen waarmee het Commissariaat voor de Media beoordeelt of omroepen zich aan de Mediawet houden.”

Volgens Gerard Ardesch probeert de TROS over de ruggen van de jongste kijkers het Commissariaat voor de Media de zwarte piet toe te schuiven. “De TROS gijzelt Kabouter Plop, om de aandacht af te leiden van de vele boetes die recentelijk werden opgelegd”, aldus Ardesch. Overigens verwacht hij dat met name het programma Telekids van RTL en themazenders zoals Kindernet, Nickelodeon en Disney in het nu ontstane gat zullen springen. Volgens Ardesch is dat geen enkel probleem: “Het TROS programma Dit Was Het Nieuws doet het bij RTL immers ook prima. En datzelfde geldt voor het programma Bibaboerderij, dat al eerder van de TROS naar RTL verhuisde.”

Donderdag werd bekend dat de TROS eerder deze maand is beboet omdat men zich dienstbaar zou hebben gemaakt aan winst door derden. Het gaat nu om een boete van 120.000 euro vanwege het kinderprogramma Het Sprookjesboomfeest, dat door De Efteling werd geproduceerd. Het is voor de TROS de derde boete in nog geen drie maanden tijd. In mei van dit jaar werd de omroep ook al beboet met 35.000 euro. Toen vanwege de organisatie van artiestencruises samen met Van der Valk Reizen. En begin deze maand kwam daar nog een boete van de Amsterdamse rechtbank bij (270.000 euro) vanwege het programma Bibaboerderij, waar de supermarktketen C1000 bij betrokken was. Volgens Gerard Ardesch, die samen met zijn compagnon Jur Bron al jaren strijdt tegen de ‘oneerlijke concurrentie’ vanuit Hilversum, zijn dat dus drie boetes in drie maanden, terwijl de minister van OCW een limiet heeft gesteld van maximaal twee boetes in één jaar.

Voor Ardesch is de maat vol: “Het wordt tijd dat de minister zendtijd van de TROS gaat intrekken. We hebben haar inmiddels gevraagd om dat voor 1 september te doen. Het gaat namelijk niet alleen om drie boetes in een paar maanden tijd. We zien nu ook bevestigd dat de TROS zich niets aantrekt van het Commissariaat voor de Media. Ze hebben dan wel aangekondigd te zullen stoppen met kinderprogramma’s, maar in maart is vanuit hun themakanaal Sterren.NL samen met Van der Valk de artiestenreis ‘Sterren.NL in de sneeuw’ georganiseerd. En ondanks de reeks boetes staat er samen met Van der Valk een nieuwe ‘Sterren.NL cruisereis’ naar Venetië op stapel. Verder hebben de TROS en Van der Valk onlangs het nieuwe fenomeen ‘Sterren.NL kerstreizen’ gelanceerd.”

Bron: TV Oranje/Broadcast Magazine

Bericht delen