dinsdag 16 januari 2018

TV Oost produceert volledig in HD

TV Oost is vanaf maandag 4 juni de eerste Nederlandse omroep die volledig in HD werkt. Klanten van Reggefiber kunnen vanaf dan alle programma’s van TV Oost in betere beeldkwaliteit bekijken.

De afgelopen maanden zijn alle faciliteiten aangepast om de betere videokwaliteit uit te kunnen zenden. Zo zijn camera’s, lenzen, montagesystemen en regieruimtes vernieuwd. RTV Oost is daarmee de eerste Nederlandse zendgemachtigde die volledig in HD produceert.

Op Nederland 1 t/m 3 en bij RTL en SBS is een deel van de programma’s in HD-kwaliteit te bekijken. Aangekochte series en films worden in HD uitgezonden, maar bijvoorbeeld nieuwsprogramma’s zijn grotendeels in SD-kwaliteit. Bij die programma’s wordt van het SD-signaal een surrogaat HD gemaakt. Omdat vervanging van apparatuur kostbaar is, zal in Hilversum stap voor stap toegewerkt worden naar een uiteindelijk volledige overgang naar HD.

De mogelijkheid om TV Oost daadwerkelijk in HD te bekijken, blijft voorlopig beperkt. Ziggo heeft niet voldoende bandbreedte beschikbaar, Digitenne kan alleen SD-kanalen weergeven en via de satelliet is het te kostbaar. Enige optie is op dit moment via een glasvezelnetwerk. Vandaar dat klanten van Reggefiber wel het HD-signaal kunnen ontvangen.

Bron: RTV Oost

Bericht delen