dinsdag 16 januari 2018

TreurTeeVee favoriet bij 3Lab-kijkers

TreurTeeVee van de VPRO is geëindigd als publiekslieveling van 3Lab, het programma waarin jong televisietalent zich vorige week mocht bewijzen op de nationale televisie. Met een eindwaardering van een 8,2 laat het de overige programma’s ver achter zich.

TreurTeeVee, het tragikomische, absurdistische televisieprogramma van makerscollectief Circus Treurdier, werd geroemd om zijn originaliteit, humor, fraaie stilering en slimme maatschappijkritiek. De aflevering, getiteld Seksualiteit, werd op 13 augustus uitgezonden. Vanaf dat moment heeft TreurTeeVee onafgebroken op de eerste plaats gestaan bij het publiek. Ook televisierecensenten vinden dat TreurTeeVee een vervolg moet krijgen.

Zo schreef Hans Beerekamp in NRC: “Het grootste deel van 3 Lab is bar en boos, uitzondering daarop is TreurTeeVee. Het is de enige productie waar ik meer afleveringen van wil zien.” En Han Lips in Parool: “Tot nu toe was er weinig vernieuwends te zien op 3Lab. En toen kwam TreurTeeVee. (…) TreurTeeVee is veruit het meest bizarre, ontwrichtende en opvallende programma van 3Lab tot nu toe. (…) Het zou heel goed een culthit kunnen worden.”

“TreurTeeVee is ontstaan vanuit onze diepe behoefte om de fantasie weer terug op de beeldbuis te brengen. Aan de hoeveelheid publiekssteun die we nu hebben gekregen, merk je hoeveel behoefte er is aan écht Nederlands, absurdistisch drama”, aldus regisseur Joost van Hezik. TreurTeeVee vond de weg naar televisie via een online route. Met onder meer crowdfunding kond Circus Treurdier twee pilotafleveringen maken, Seksualiteit en Zelfhaat, die in november vorig jaar in samenwerking met de VPRO werden gelanceerd op vpro.nl en treurteevee.nl. voor liefhebbers van surrealistische tv.

Circus Treurdier is een gezelschap van jonge professionele muziektheatermakers. Een nieuwe generatie acteurs, muzikanten, componisten, zangers en tekstschrijvers die eigenwijs aan de weg timmert in het Nederlandse theaterbestel. Circus Treurdier zoekt in zijn werk altijd een kruisbestuiving tussen verschillende genres zoals kleinkunst, toneel, popmuziek en cabaret. Het probeert hierbij het gat te dichten tussen hoge en populaire kunst en heeft hiermee een geheel eigen stijl ontwikkeld. De vaste artistieke kern van Circus Treurdier bestaat uit: Thomas Spijkerman (artistiek leider, maker, scenarist, acteur), Joost van Hezik (regisseur), Ellen Parren (maker, scenarist, actrice), Jan-Paul Buijs (maker, scenarist, acteur), Peter van Rooijen (maker, scenarist, acteur), Janne Sterke (vormgeving) en Wilko Sterke (muzikaal leider).

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Bericht delen