woensdag 17 januari 2018

Topman Gem TV doodgeschoten in Istanbul

Saeed Karimian, de oprichter en topman van het Iraanse televisienetwerk Gem TV, is in Istanbul op straat doodgeschoten. Het in Londen opgerichte netwerk synchroniseert westerse programma’s na en zendt ze uit in Iran.

Karimian zat met een zakenrelatie in een auto toen hij onder vuur werd genomen. Beiden overleefden de aanslag niet.

Karimian, die in Istanbul woonde, werd vorig jaar in Iran bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel voor het verspreiden van anti-Iraanse propaganda. Volgens de autoriteiten bevatten de programma’s die Gem TV uitzendt westerse waarden die ingaan tegen die van Iran.

De auto waarin hij zat werd in de wijk Maslak klemgereden door twee gemaskerde mannen in een ander voertuig. Toen zij uitstapten, namen ze de auto van Karimian onder vuur. Karimian overleed ter plekke, zijn zakenpartner in het ziekenhuis. Het voertuig dat door de gemaskerde mannen werd gebruikt, werd later uitgebrand teruggevonden.

Familieleden van de tv-baas zeggen tegen de BBC dat hij de afgelopen drie maanden is bedreigd door de Iraanse regering. Hij zou daarom omwille van zijn veiligheid van plan zijn geweest om Turkije te verlaten en terug te verhuizen naar Londen. De Turkse autoriteiten denken dat de aanslag mogelijk te maken heeft met een ruzie om geld.

Satelliettelevisie is officieel verboden in Iran en het is illegaal om een satellietschotel te bezitten. Desondanks hebben veel Iraniërs een schotel waarmee ze buitenlandse zenders kunnen ontvangen.

Bron: NOS/BM

Bericht delen