dinsdag 16 januari 2018

Top 25 machtigste omroepmensen

Alweer voor de elfde keer in successie publiceert Broadcast Magazine naar eigen inzicht de top 25 van machtigste vrouwen/mannen in de Nederlandse omroep, zonder aanzien des persoons. De lijst is weer behoorlijk op de schop genomen, met tien nieuwkomers en ook een nieuwe nummer 1.

Sander Dekker, (media)staatssecretaris bij het ministerie van OCW, belandde vorig jaar meteen met stip op 1. Hij ‘verdiende’ die koppositie ‘dankzij een on-Haagse, doortastende bliksemstart’, zoals de uitleg begin 2013 was. Dekker valt ditmaal buiten de boot: ‘Een politicus is, zeker binnen de Nederlandse verhoudingen, niet of nauwelijks in staat wat dan ook radicaal op de schop te nemen, laat staan de publieke omroep.’

Ofschoon een onomkeerbaar proces in gang werd gezet – denk aan de fusies, de verhuizingen en de bezuinigingen, al zijn die minder fors dan de bedoeling was – heeft Dekker toch te weinig impact (gehad) die opnieuw een toppositie rechtvaardigen. Daarvoor regeren de wetten van de mediamarkt zelf toch te sterk. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald dus; met Marjan Hammersma, directeur-generaal Cultuur en Media bij het ministerie van OCW, op nummer 16 is de Haagse ‘macht’ hier wat realistischer ingeschat’, aldus de uitleg.

De toplijst gaat weer ‘terug naar de basis, naar meer tast- en zichtbare resultaten. Dus niet de CEO van Sanoma of TMG in de top 25, of bekende programmagezichten – al zijn er uitzonderingen – maar toch weer de nodige ‘omroepbaasjes’ van achter de schermen. Want hun beslissingen raken uiteindelijk direct wat u en ik te zien krijgen’.

De top 25 staat in Broadcast Magazine 331. Nog steeds geen abonnee? Klik hier en profiteer van de speciale abonneeactie!

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen