woensdag 17 januari 2018

Ton F. van Dijk: "Schaf de publieke omroepen af"

Voormalig NPO 1-zendermanager Ton F. van Dijk liet zaterdag in het Algemeen Dagblad zijn licht schijnen over de toekomst van de NPO. Volgens van Dijk is het hoog tijd dat de publieke omroep het roer drastisch omgooit.

“Schaf de omroepen af en maak er één mediaorganisatie van”, stelt hij. “Het zou goed zijn om te stoppen met programma’s als Boer Zoekt Vrouw, om zo een signaal af te geven aan de critici. Het geeft de publieke omroep dan ook de kans om nieuwe en echt publieke programma’s te bedenken.”

Afgelopen week stond de NPO in het middelpunt van de belangstelling, omdat Minister Arie Slob (Media) bekend maakte dat in 2019 nog eens 60 miljoen euro bezuinigd zal worden op de publieke omroep wegens teruglopende reclameopbrengsten. 

Naar aanleiding daarvan vroeg het AD naar de mening van Ton F. van Dijk. De voormalig omroepbestuurder is uiterst tevreden over het niveau van de programma’s. Het is uniek in de wereld dat er zoveel kijkers voor kunst en cultuur zijn, door programma’s als De Wereld Draait Door, is hij van mening. “Het zou echter niet moeten kunnen dat bijvoorbeeld de directeur van AVROTROS en de NPO publiekelijk ruziën om wie het radioprogramma De Nieuwsshow mag uitzenden. Het is tragisch dat de samenleving door deze openlijke verdeeldheid de omroepen hierop afrekent, het zou over de kwaliteit moeten gaan.”

“Je moet dit nieuwe systeem wel geleidelijk invoeren. Richt voor een publiek-private samenwerking met commerciële partijen bijvoorbeeld eerst alleen het derde net in en geef de voormalige omroepen nog een jaar of vijf de zendergarantie op NPO 1 en 2. Net zoals men de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaft. Ik ben ervan overtuigd dat dit een manier is om tegenvallende reclame inkomsten te compenseren en een toekomstbestendige strategie voor de publieke omroep te formuleren.”

Bron: AD/BM

Bericht delen