Ton F. van Dijk kritisch over RTV Utrecht en NOS
Ton F. van Dijk, Omroepman van het Jaar in 2007, heeft op zijn website een kritisch artikel geschreven over de manier waarop de media de verdwijning van Anne Faber hebben gevolgd. Hieronder een deel van zijn verhaal.
‘De afgelopen dagen was iedereen in Nederland in de ban van de vermissing. En kon je dus geen krant openslaan, geen nieuwsprogramma bekijken of er werd wel aandacht aan de zaak besteed. En terecht.
Toch zijn er serieuze kanttekeningen te plaatsen bij de wijze waarop de vaderlandse media verslag deden van de vermissing van Anne.
Want niet alleen de feiten werden gebracht. Maar ook iedere stap in de emotionele en beladen zoektocht naar het meisje werd letterlijk in beeld gebracht en live gevolgd. Tot op zekere hoogte nog steeds onvermijdelijk in een tijd waarin de snelheid waarmee mediapublicaties elkaar opvolgen bijna die van het licht overtreft.
Vorige week werd er gedregd in een vijver waar de fiets van Anne werd gevonden. In de hoop daar ook Anne te vinden. En dit werd niet alleen live via twitter gevolgd en met het volk gedeeld. Maar ook werden rechtstreeks beelden uitgezonden op Facebook door de regionale TV zender van Utrecht.
Je vraagt je af wat men daarmee hoopt te bereiken: Dat wanneer het lichaam van het slachtoffer wordt gevonden dit live in beeld kan worden gebracht?
Vraag is wie daar op zit te wachten. De familie en nabestaanden in ieder geval niet. Die hopen op iets meer terughoudendheid van de media en hebben behoefte aan privacy. En ook de politie ziet vanzelfsprekend liever niet dat allerlei relevante onderzoeksfeiten rechtstreeks op televisie worden uitgezonden. Dat kan heel schadelijk zijn voor een eventuele strafzaak.
Helemaal bont maakten de media het gisteren. In Zeewolde was een gebied van ongeveer 150 meter afgezet, omdat de verdachte aan gaf dat het lichaam zich daar bevond. De politie plaatste grote blauwe schermen als signaal aan de massaal uitgerukte media dat het niet de bedoeling was dat het opgraven van Anne op welke wijze dan ook in beeld werd gebracht.
Normaal gesproken is dat genoeg. Maar niet in deze zaak. Enkele ‘journalisten’ vonden het nodig met drones en naar verluid zelfs een klein vliegtuigje de lucht in te gaan om met grote telelenzen de werkzaamheden van de forensische agenten te volgen.
Er volgde onmiddellijk een vliegverbod boven de plaats delict.
Het leidde niettemin tot een foto waarop te zien was hoe mannen in witte pakken bezig waren te zoeken naar het lichaam. En die foto werd door belangrijke media, zoals de NOS geplaatst.
Je vraagt je af welk doel dit dient? Wil men werkelijk laten zien, hoe een meisje van 25 wordt opgegraven op de plek waar haar moordenaar haar heeft achtergelaten?
Ik zou zeggen dat dit veel te ver gaat. En dat media als de NOS op dit specifieke punt hun moreel kompas zijn kwijt geraakt. De zoektocht naar een lichaam verdient privacy. In het belang van het slachtoffer zelf, de nabestaanden en het politieonderzoek.
Afspraken hierover lijken nu noodzakelijk. Die dienen te worden vastgelegd in een mediacode, die moet voorkomen dat dit soort journalistieke excessen plaatsvinden en zelfs de NOS, die van ons allemaal is, dit soort beelden publiceert.’
Bron: Ton F. van Dijk