dinsdag 16 januari 2018

TNS Nipo onderzoekt ideale zenderpakket

TNS Nipo heeft in opdracht van kabelraden.nl onderzoek gedaan naar het ‘ideale digitale zenderpakket’ en tevredenheid van klanten. Met een wijziging van de Mediawet worden de programmaraden begin 2014 afgeschaft. Daarmee verliezen consumenten invloed op het tv-pakket.

Programmaraden gaven advies over de invulling van het analoge zenderpakket. Volgens de nieuwe bepalingen moet iedere pakketaanbieder ten minste 30 televisiekanalen aanbieden in het standaard digitaal pakket. Daarbij zitten in ieder geval de zogenoemde ‘must carryzenders’. De overige zenders kan de aanbieder zelf bepalen.

Pablo Meegdes, directeur kabelraden.nl: “Consumenten hebben straks geen directe invloed op de samenstelling van het digitale standaardpakket. Met dit onderzoek laten wij pakketaanbieders zien welke keuze consumenten zelf zouden maken in een pakket van 30 zenders. Hopelijk doen ze daar hun voordeel mee.”

10% van de respondenten kijkt nog analoog tv, 88% digitaal. Analoge kijkers zijn vaker vrouw en wonen vaker in de Randstad. Analoge tv-kijkers switchen niet naar digitaal omdat ze voor hun gevoel tevreden zijn en alle zenders hebben die zij willen. Ze zijn daarnaast niet bereid om (meer) geld uit te geven aan digitale televisie of een nieuw tv-toestel.

61% van de respondenten heeft een standaardpakket digitaal pakket. Bijna een kwart van de digitale kijkers kijkt dagelijks of bijna iedere dag uitgesteld televisie. De dagelijkse kijkers doen dat heel lang, gemiddeld bijna 2 uur per dag. Opvallend is dat 20% van de ondervraagden radio luistert via een digitale ontvanger.

 

 

 

 

 

 

 

Uit alle voorkeuren van de ondervraagden kan het ‘ideale pakket’ van 30 zenders worden samengesteld (afbeelding hierboven). Opvallend zijn hierin de zenders National Geographic Wild en Discovery Wild. Ook bijzonder is het feit dat Animal Planet meer wordt genoemd dan TLC, beide zenders van Discovery Networks. In het ideale pakket horen volgens de ondervraagden ook zenders van de BBC en de Duitse zenders ARD en ZDF. Ook nieuws ontbreekt niet: de zenders Journaal24 en CNN international krijgen een plaats in het ideale pakket.

Op de vraag naar zenders die niet het pakket zitten, maar die men wel graag zou willen zien noemen analoge kijkers met name National Geographic Wild, Holland Doc, Discovery World, Weer en Verkeer, Journaal 24, History  en 24 Kitchen.

Bron: Kabelraden.nl

Bericht delen