Tijs van den Brink op zoek naar De Verloren Stem bij de gemeenteraadsverkiezingen
maandag 28 februari 2022

Tijs van den Brink op zoek naar De Verloren Stem bij de gemeenteraadsverkiezingen

In een nieuw seizoen van De Verloren Stem gaat EO-presentator Tijs van den Brink op zoek naar de verhalen van afgehaakte, teleurgestelde en twijfelende kiezers. Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart onderzoekt hij de motieven van de thuisblijvers.

Hij luistert naar de teleurstelling van (mogelijke) afhakers en gaat op zoek naar mensen die hun stem op een andere manier doen gelden. En zo nu en dan probeert Tijs toch een klein duwtje richting de stembus te geven. De Verloren Stem is maandag 28 februari, dinsdag 1 en woensdag 2 maart te zien om 22.30 uur bij de EO op NPO 2

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2018 kwam bijna de helft (45%) van de stemgerechtigden niet opdagen. Hoe kan het dat de lokale politiek, die eigenlijk het dichtst bij het dagelijkse leven zou moeten staan, voor zoveel kiezers een ver-van-mijn-bed-show is of haar relevantie heeft verloren?

Armoede, wonen en zorg
In de nieuwe driedelige serie van De Verloren Stem gaat EO-presentator Tijs van den Brink, zelf een fanatiek bezoeker van stemhokjes, op zoek naar antwoorden. Hij doet dat in Oldambt, Amersfoort en Delft aan de hand van drie prangende verkiezingsthema’s: armoede, wonen en zorg.

Jeuken
Tijs kan zich niet voorstellen dat hij een mogelijkheid om te stemmen over zou slaan: “Zelf ben ik een hartstochtelijk stemmer en denk: juist als het slecht gaat, moet je stemmen op een partij die opkomt voor jouw belangen. Door deze serie kwam ik in arme wijken waarin ik huis na huis, flat na flat mensen aantrof die slecht kunnen rondkomen en/of niet werken en waarvan de situatie uitzichtloos en weinig perspectiefrijk lijkt.”

“Bij mij gaat er dan iets jeuken. Hoe krijgen we deze mensen weer politiek betrokken? Het zijn volwaardige medeburgers en hun belangen zijn net zo belangrijk als die van anderen die wel stemmen. Zij hebben de politiek waarschijnlijk harder nodig dan mensen met wie het goed gaat. Ik wil dan een tegengeluid bieden.”

Armoede in Oldambt
In de eerste aflevering van De Verloren Stem reist Tijs van den Brink naar het Groningse Oldambt. Daar gaat hij onder meer langs bij Harma en Arie. Zij is postbode, hij is taxichauffeur. Ze verdienen net te veel om in aanmerking te komen voor toeslagen en subsidies. Maar te weinig om goed rond te komen. Arie heeft zijn vertrouwen in de politiek volledig verloren en maakt al jaren de gang naar de stembus niet meer. Harma vindt dat je moet stemmen, maar ziet geen partij die echt voor hen opkomt; ze stemt daarom blanco.

Ook gaat Tijs langs bij Nico en Nel. Jarenlang staan ze met hun rug naar de politiek. In tegenstelling tot hun zoon Pieter, die al als klein jongetje politieke debatten volgt. Het overlijden van Pieter leidt er uiteindelijk toe dat Nico en Nel plotseling in de politiek belanden en nu op geheel eigen wijze opkomen voor de minima in Oldambt.

Bron: EO/BM

Bericht delen