Tijdreis langs de geschiedenis van onze planeet in Earth Challenge
vrijdag 1 maart 2024

Tijdreis langs de geschiedenis van onze planeet in Earth Challenge

KRO-NCRV start zaterdag 16 maart met het interactieve familieprogramma Earth Challenge, de opvolger van het populaire programma Space Challenge.

Presentator Klaas van Kruistum neemt de kijker, samen met negen verschillende experts waaronder astronaut André Kuipers, paleontoloog Melanie During en bioloog Mátyás Bittenbinder, mee op een bijzondere ontdekkingstocht door de geschiedenis van onze planeet. Want hoe is al dat leven, de natuur en de aarde ontstaan? En hoe zorgen wij ervoor dat ook de volgende generaties kunnen leven op deze plek?

Earth Challenge is vanaf zaterdag 16 maart om 19.20 uur iedere week te zien bij KRO-NCRV op NPO Zapp.

Tijdreis van veertien miljard jaar
In de zevendelige serie wordt een tijdreis van veertien miljard jaar gemaakt. Van de oerknal tot het tijdperk van de dinosauriërs en van het prille leven diep in de oceanen tot de IJstijd. Klaas wordt elke aflevering bijgestaan door een team van gepassioneerde experts, die ieder een gedeelte van de reis voor hun rekening nemen. Het verhaal in de studio komt tot leven door het gebruik van augmented reality, waardoor de kijker oog in oog komt te staan met levensgrote dino’s, mammoeten en prehistorische zeemonsters.

Naast de experts vormen Zapp-gezichten Stephanie van Eer, Marije Zuurveld en Nizar El Manouzi het expeditieteam dat elke aflevering een nieuwe uitdaging krijgt. Zo gaat Stephanie op zoek naar dinosporen in Portugal, beklimt Marije een gletsjer op IJsland en daalt Nizar af in een onderzeeër naar 300 meter diepte voor een belangrijke wetenschappelijke meting.

Meespelen in de app
In de studio wachten experimenten en wordt de kijker thuis uitgedaagd om mee te doen aan de interactieve test via de NPO Zapp-app. Door de vragen uit de aflevering te beantwoorden, kan er een unieke digitale munt worden verdiend, om uiteindelijk alle verschillende munten te verzamelen. Daarnaast maakt de beste thuisspeler kans op een expeditiepakket.

Earth Challenge-game
KRO-NCRV heeft ook een educatieve game ontwikkeld, geïnspireerd op het programma Earth Challenge en gericht op het bevorderen van de kennis over onze planeet. Spelers gaan onder begeleiding van Klaas van Kruistum door verschillende periodes en moeten obstakels overwinnen en puzzels oplossen. Het spel is vanaf zaterdag 16 maart in Roblox te spelen.

Bron: KRO-NCRV/BM
Foto: Elvin Boer/KRO-NCRV (Auke-Florian Hiemstra, Marije Zuurveld, Stephanie van Eer, Klaas van Kruistum, Nizar El Manouzi en André Kuipers)

Bericht delen