Tienduizenden zzp’ers doen aanvraag voor bijstand
donderdag 26 maart 2020

Tienduizenden zzp’ers doen aanvraag voor bijstand

Bij de speciale noodloketten voor zzp’ers die door de coronacrisis acuut in financiële nood zijn gekomen, zijn al tienduizenden aanvragen ingediend voor bijstand. In onder meer grote steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam loopt het storm. Deskundigen voorspelden een week geleden al dat er een nieuwe schuldengolf aankomt in Nederland

In Amsterdam hebben zzp’ers tot woensdagmiddag bij elkaar al 18.500 aanvragen ingediend. In de regio groot-Rotterdam gaat het tot nu toe om zeker 7.000 aanvragen. In de gemeente Den Haag is de drukte vier keer groter dan normaal. Zeker 2.000 mensen hebben naar de regeling gevraagd, aldus een woordvoerster.

In verschillende gemeenten kunnen zzp’ers sinds deze week al aankloppen voor hulp, al moet op de maatregel van overheidswege nog geformaliseerd worden. Het gaat dan onder meer om de juridische afdichting. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoopte dit uiterlijk woensdag voor elkaar te hebben, maar heeft toch iets langer de tijd nodig.

Gemeenten die hun nek al uitsteken voor de zelfstandigen doen dat vooralsnog op eigen initiatief. Zij keren via een versimpelde regeling al wel geld uit, maar moeten nog even wachten op de overheidsbijdrage. Voor de regeling is door het kabinet in eerste instantie 250 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Naast de speciale zzp-regeling merken de grote steden ook dat er meer reguliere bijstandsaanvragen dan normaal aangevraagd worden. In Amsterdam spreken ze van een drukte die tweeënhalf keer groter is dan normaal. In Den Haag is vanwege de drukte extra personeel ingezet. Voor de ruim 1,1 miljoen zzp’ers is door de overheid een speciale noodregeling getroffen. Zij kunnen inkomensondersteuning krijgen tot maximaal 1.500 euro per maand. De regeling voor zzp’ers gaat voorlopig voor drie maanden gelden.

Bron: Zembla/BM

Bericht delen