dinsdag 16 januari 2018

Thomas Vroege wint Mediafondsprijs Documentaire

Tijdens de opening van het International Documentary Film Festival Amsterdam in Pathé Tuschinski is woensdagavond de Mediafondsprijs Documentaire 2015 uitgereikt aan Thomas Vroege. Met de prijs van € 125.000 kan hij zijn filmplan Theater of the Crowd realiseren.

Het Mediafonds reikt de prijs jaarlijks uit aan de deelnemer met het beste filmplan uit de IDFA-Mediafonds Workshop, een samenwerkingsproject van IDFA en het Mediafonds. De filmmakers Marjoleine Boonstra en Boris Gerrets begeleidden vijf documentairemakers bij de ontwikkeling van hun filmidee.

De documentaire Theater of the Crowd wordt een tragedie over vrijheid. Een filmisch essay over het verloop van de huidige vluchtelingencrisis in Europa, verteld volgens de narratieve principes van de Griekse tragedie. De vluchteling bedreigt de fragiele basis van een continent in identiteitscrisis. Hoe bewaakt de mens het ideaal van vrijheid?

De jury over het winnende filmplan: ‘Het maken van artistieke keuzes vergt geloof in eigen kunnen, overtuiging en bovenal ambitie. Het winnende plan zit bomvol ambitie. Het is experimenteel, gewaagd en beweegt zich ver van de gebaande paden. Een maatschappelijk urgent thema wordt op essayistische wijze bevraagd en onderzocht. Het plan is actueel en tijdloos tegelijk.’

De jury bestond uit Bero Beyer, directeur van het IFFR, regisseur Sabine Lubbe Bakker, cameraman/filmmaker Jean Counet, regisseur/HUMAN-eindredacteur Kees Vlaanderen en Barbara Wiessing, redacteur bij de IKON. De laatste twee namen in de jury plaats namens de Werkgroep Documentaire van de publieke omroep.

Bron: Mediafonds/Broadcast Magazine

Bericht delen