Theoloog en dichter Huub Oosterhuis overleden
maandag 10 april 2023

Theoloog en dichter Huub Oosterhuis overleden

Theoloog en dichter Huub Oosterhuis is “na een kortstondig ziekbed” overleden op 89-jarige leeftijd. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Oosterhuis verwierf bekendheid met teksten en liederen die veel zijn gebruikt in katholieke en protestantse kerken.

Hij is de vader van zangeres Trijntje Oosterhuis en componist Tjeerd Oosterhuis. “Ondanks het grote verdriet is ons hart vervuld met liefde en dankbaarheid voor alle mooie momenten die we van onze inspirerende en liefdevolle vader hebben meegekregen”, laten zij weten in een verklaring.

Oosterhuis stond dankzij zijn teksten en liederen bekend als een vernieuwer binnen de kerk. “Hij heeft de omslag gemaakt van een kerk die vooral Latijn en onbegrijpelijk zong naar een kerk die Nederlands zong”, zegt Arjan Broers, pastor van de Amsterdamse Dominicuskerk in het NOS Radio 1 Journaal. “In onze verzameling liederen staat heel vaak de naam Huub Oosterhuis.”

Sinds de jaren 50 bracht Oosterhuis dichtbundels uit. Hij richtte in Amsterdam de culturele podia De Populier en De Rode Hoed op. Uit De Populier kwam het huidige debatcentrum De Balie voort.

Bron: NOS/BM
Foto: KRO-NCRV

Bericht delen