The mind of the universe-materiaal voor iedereen beschikbaar
woensdag 17 januari 2018

The mind of the universe-materiaal voor iedereen beschikbaar

In The mind of the universe bundelen dertig knappe koppen uit de wetenschap hun rijke kennis en schetsen de wereld van morgen. Al het ruwe videomateriaal, losse interview-items en achtergrondinformatie van de nieuwe VPRO-serie wordt in een online omgeving doorzoekbaar gemaakt op basis van transcripties en trefwoorden. Ook is het materiaal onder een open licentie te downloaden.

Deze uitwisseling van kennis moet een wereldwijde leerervaring tot stand brengen. Door het internationale karakter van de serie heeft UNESCO besloten om The mind of the universe officieel steun te verlenen. The mind of the universe wordt in goede banen geleid door professor Robbert Dijkgraaf. In zijn werkkamer – het oude kantoor van Einstein op Princeton – ontstond het idee om de serie te maken. Naast Dijkgraaf komen nog dertig wetenschappers aan het woord, onder wie Nederlander Hans Clevers over DNA en Amerikaan Lee Cronin over de ontwikkeling van kunstmatig leven.

De interviews staan op de bijbehorende site overzichtelijk op thema en wetenschapper gerangschikt. Bij elke video loopt een automatische transcriptie mee. Op die manier kan de kijker handig door het interview scrollen naar het thema waar hij of zij belangstelling voor heeft. The mind of the universe wordt op NPO 2 uitgezonden vanaf zondag 7 mei 2017.

Bron: VPRO/BM
 

Bericht delen