woensdag 17 januari 2018

Terugblikken op 2017 bij de NOS

December is de maand van terugblikken op het jaar dat achter ons ligt. Wat is er allemaal gebeurd dat de moeite van het herinneren waard is? Traditiegetrouw helpt de NOS daarbij een handje, met een reeks jaaroverzichten.

JAAROVERZICHT JOURNAAL: HET JAAR VAN VERDEELDHEID
Een groot aantal gebeurtenissen die in 2017 het nieuws haalden wordt afgewisseld met drie grotere onderwerpen die als thema gemeen hebben: verdeeldheid. Dionne Stax praat met de vloggende Haagse verslaggevers Xander van der Wulp, Vincent Rietbergen en Joost Vullings over de versplintering van het Nederlandse politieke landschap en de lange formatie die daarvan het gevolg was.

Ook gaat ze op bezoek bij correspondenten Wouter Zwart en Arjen van der Horst in Washington D.C. Met hen gaat ze in gesprek over de ongekend scherpe tegenstellingen in de VS en over de vraag of hun werk in het eerste jaar onder president Trump erg is veranderd. Daarnaast praat Dionne met nationaal veiligheidscoördinator Dick Schoof over één van de extreemste uitwassen van verdeeldheid: de terroristische aanslag.

Hoe ziet Schoof de gevolgen van aanslagen in het buitenland en de impact van steeds meer en strengere veiligheidsmaatregelen op de Nederlandse samenleving en ons leven van alledag?
NOS Jaaroverzicht Journaal 2017
Woensdag 27 december, 20.33-21.40 uur, NPO 1; 20.55-21.55 uur, BVN

EERBETOON AAN DE OVERLEDENEN VAN 2017
Van Adèle Bloemendaal tot Helmut Kohl, van Chriet Titulaer tot Roger Moore, van Piet Keizer tot Chuck Berry en van de ontwerper van de veelkleurige en veelgeroemde guldenbiljetten tot de Russische militair die de Derde Wereldoorlog voorkwam… Mensen die het afgelopen jaar overleden.

Mensen van (wereld)faam en mensen van wie de naam geen belletje doet rinkelen, maar die wel degelijk van grote betekenis zijn geweest. Herman van der Zandt haalt nog eens herinneringen aan hen op en brengt een niet-zwaarmoedig afscheidssaluut.
NOS Uit het Leven van 2017
Vrijdag 29 december, 22.27-23.27 uur, NPO 1; 00.05-01.00 uur, BVN

JEUGDJOURNAAL BEZOEKT HOOFDROLSPELERS IN HET NIEUWS
Presentator Lucas van de Meerendonk bezoekt mensen die het afgelopen jaar in het nieuws zijn geweest. Eén van hen is Amelia, de Ariane Grande-fan die in Manchester bij het concert was van haar grote idool toen er een aanslag werd gepleegd. Met premier Rutte kijkt Lucas terug op de formatie én hij gaat naar Barcelona voor een gesprek met Lieke Martens, met Oranje Europees kampioen en bovendien Wereldvoetbalster van het Jaar.

Verder praat verslaggever Malou Petter met kinderen over de trends (bijvoorbeeld de fidgetspinner) en het muzieknieuws van 2017 en natuurlijk komt ook het belangrijkste (jeugd)nieuws van het afgelopen jaar voorbij.
NOS Jeugdjournaal Jaaroverzicht 2017
Zaterdag 30 december, 17.45-18.25 uur, NPO 3; 17.50-18.30 uur, BVN

NOS SPORT BLIKT TERUG OP 2017
2017 was voor veel sporters en teams een succesvol jaar: de historische overwinning van Tom Dumoulin in de Giro, de unieke winst van het EK in eigen land van de vrouwenvoetballers, maar ook Sjinkie Knegt, die Rotterdam op zijn kop kreeg met zijn gouden plak op het WK shorttrack.

Daarnaast komt het tumultueuze jaar van Max Verstappen uitgebreid aan bod en wordt er nog een keer teruggekeken op de enorme vreugde-uitbarsting op de Coolsingel, waar Feyenoord voor het eerst in achttien jaar weer kon worden gehuldigd als landskampioen. 2017 was ook het jaar waarin Dafne Schippers op het WK atletiek in Londen de wereldtitel op de 200 meter sprint prolongeerde en sprintfenomeen Usain Bolt niet zijn gedroomde afscheid kreeg.

Vanuit locaties waar deze speciale gebeurtenissen plaatsvonden neemt presentator Herman van der Zandt de kijker mee door het sportjaar 2017.
NOS Jaaroverzicht Sport 2017
Zondag 31 december, 18.59-19.40 uur, NPO 1; 19.40-20.35 uur, BVN

Bron: NOS/BM

Bericht delen