dinsdag 16 januari 2018

Televisiegelden Eredivisie slechts 45 miljoen

Het voetbalweekblad Voetbal International publiceert deze week een artikel onder de kop ‘De worsteling van Eredivisie Live’. Het wist de hand te leggen op het best bewaarde geheim van Hilversum: de verdeling van de televisiegelden aan de clubs.

Daaruit blijkt dat er dit jaar maar 45 miljoen te verdelen valt. In België brengen de televisierechten (na een jaarlijkse stijging van twee procent) nu al 47 miljoen euro op. Volgens journalisten Iwan van Duren en Tom Knipping zou volgend jaar nog minder geld naar de eredivisieclubs vloeien, met in het slechtste scenario nog slechts 35 tot 40 miljoen euro.

Eredivisie Live is gelanceerd in 2008. De NOS kocht de samenvattingen en betaalde voor vijf jaar 16 miljoen euro. De bomen groeiden bij de presentatie tot in de hemel. In 2011 zou volgens de prognose in de te verdelen geldpot 87 miljoen euro moeten zitten. In werkelijkheid wordt dit jaar dus 45 miljoen euro verdeeld. Dat staat in schril contrast met de voormalige 68 miljoen, de opbrengst van het laatste tv-contract dat aan de commerciële zenders (waaronder Talpa en later RTL) werd gesleten.

Voor de clubs maakt dat een gigantisch verschil: Ajax en PSV kregen in 2008, het laatste jaar vóór Eredivisie Live nog respectievelijk 8,2 en 7,8 miljoen euro aan televisierechten. Voor 2010 was dat teruggevallen tot 5,2 en 5 miljoen euro. Ook de kampioen FC Twente leverde in, in het jaar van de titel nog wel: van 4,8 miljoen euro naar 4,1.

In de komende jaren zullen de inkomsten niet stijgen en intussen is er een kastekort. De Nederlandse voetbalbond is al bijgesprongen met een lening van tien miljoen euro. Ook het CFK – het spelerspensioenfonds – is om een lening tegen gunstig tarief gevraagd om de clubs toch een mooie som aan televisierechten te kunnen betalen, maar de CFK weigerde.

Het contract met Eredivisie Live hangt nu als een molensteen om de nek van de eredivisieclubs, die zich voor zeven jaar engageerden met het gewaagde project. De achterliggende problematiek is vergelijkbaar met die van Belgacom: te weinig abonnees die intekenen voor de voetbalwedstrijden. 500.000 Nederlanders zouden een abonnement hebben op Eredivisie Live, maar gevreesd wordt dat daaronder een groot aantal zogenaamde proefkijkers is.

Bron: Nieuwsblad/Voetbal International/Broadcast Magazine

Bericht delen