dinsdag 16 januari 2018

Telegraaf brengt complete tv-gids

De Telegraaf voegt zaterdag en de komende vijf weken als extra service aan de lezers de complete tv-gids toe aan de zaterdagkrant. De krant biedt in de periode rond het Europees Kampioenschap voetbal de lezers het tv-spoorboekje voor de hele komende week gratis aan. In het nieuwe Weekeinde staan alle tv-gegevens, informatie over films en programma’s van vandaag tot en met komende vrijdag.

De Telegraaf beroept zich met deze actie op jurisprudentie over een vergelijkbare Britse zaak, waaruit blijkt dat ook tv-gegevens gratis beschikbaar horen te worden gesteld en deze vrij mogen worden gepubliceerd. Het Europees Hof bepaalde voor de Britse wedstrijdschema’s dat er geen geld voor kan worden gevraagd. Al bijna vijftien jaar willen krantenuitgevers, verenigd in de Nederlandse Dagblad Pers (NDP), de programmagegevens publiceren. De Nederlandse Publieke Omroep lag steeds dwars en vroeg daarvoor een hoge vergoeding. Uit de uitspraak van het Europees Hof van Justitie blijkt nu dat de omroepen geen vergoeding mogen vragen, zo stelt de NDP.

De omroepen vrezen dat de lezers van de omroepgidsen massaal hun gids gaan opzeggen als de tv-informatie gratis en vrij beschikbaar komt in De Telegraaf. Dat is een nachtmerrie voor de omroepen, die hierdoor financieel klappen krijgen. Het stelsel met publieke omroepen krijgt na de kabinetsbezuinigingen van 200 miljoen euro opnieuw een knauw. Omroepen als de TROS, NCRV, VARA en KRO verdienen nu nog miljoenen aan hun alleenrecht op tv-gidsen waarvan er op dit moment drie miljoen exemplaren per week worden verspreid.

Bron: De Telegraaf/Broadcast Magazine

Bericht delen