Tamar van den Dop maakt film over het acteren van seksscènes
vrijdag 8 september 2023

Tamar van den Dop maakt film over het acteren van seksscènes

Regisseur, actrice en scenarioschrijver Tamar van den Dop toont met Mag ik je aanraken hoe het is om een seksscène te spelen als acteur in Nederland. Tegen de achtergrond van het streven naar een meer inclusieve en gelijkwaardigere samenleving, onderzoekt ze met verschillende acteurs hoe de verbeelding van intimiteit in films de afgelopen decennia tot stand kwam.

Mag ik je aanraken is te zien op 3 oktober om 22.40 uur bij de NTR op NPO 2. BM sprak met Tamar van den Dop.

Wat krijgen we te zien in deze productie?
Tamar: “Diverse Nederlandse acteurs vertellen over hun ervaringen op de filmset. Wat ging er mis, wanneer ging het goed en hoe kijken we met de kennis van nu hierop terug? Een jonge generatie acteurs groeit op met de aanwezigheid van een intimiteitscoördinator op de set, werkt dat ook goed voor de oude garde? Wat is er nodig voor betere, mooiere en spannendere intieme scènes? Hoort ongemak er gewoon bij of hebben we onszelf dat wijsgemaakt? En wanneer gaat ongemak de grens over?”

Was de NTR direct geïnteresseerd in het plan om Mag ik je aanraken te maken?
“De NTR heeft mij aanvankelijk gevraagd om een productie te maken over het nieuwe beroep van intimiteitscoördinator. Het was voor mij meteen heel helder dat ik geen film wilde maken waar ook #MeToo onderdeel van zou zijn, dat onderwerp heeft al veel aandacht gekregen. Toen heb ik voorgesteld om acteurs te gaan interviewen over het acteren van seksscènes. Al vrij snel werd dat plan goedgekeurd. Er is de afgelopen tientallen jaren enorm veel veranderd in de Nederlandse maatschappij. En ook op het gebied van film- en tv-producties. Juist maatschappelijk ligt het naakte lichaam meer onder een vergrootglas. Vroeger zeiden mensen niets als je topless op het strand lag, nu wel.”

“Ook binnen die veiligheid
moet er nog wel ruimte
blijven voor artistiek risico”

Wilden acteurs die jullie benaderden graag meewerken?
“Dat was aanvankelijk lastig, veel acteurs hebben angst om over dit onderwerp te praten. En ze zijn bang om details te melden die tot problemen kunnen leiden. Actrice Markoesa Hamer, die ook werkt als intimiteitscoördinator, heeft veel verteld en dat gaf een groot inzicht. Eerst was het de bedoeling om een fictiescène te laten maken met Markoesa erbij om te kunnen volgen wat je zoal tegenkomt bij het maken van een intieme scène. Maar helaas kwamen we in zwaar water met de film en hebben we dat onderdeel moeten loslaten. Deze film gaat over consent en kon ook alleen met toestemming van de acteurs worden gemaakt. Daarom hebben ze de eindmontage gezien en daarna pas formeel toestemming gegeven voor uitzending. Wat in het algemeen geldt, is dat acteurs behoefte hebben aan een veilige werkomgeving als ze aan een film- of tv-productie meewerken. Op dat gebied is er de afgelopen tijd beslist veel verbeterd. Maar het kan nog verder worden geprofessionaliseerd. Want ook binnen die veiligheid moet er nog wel ruimte blijven voor artistiek risico.”

Mag ik je aanraken

Zijn in Mag ik je aanraken ook scènes te zien waarin de geïnterviewde acteurs spannende dingen doen?
“Nee, we hebben ervoor gekozen om alleen de audio van die scènes te laten horen en intussen de acteurs in beeld te houden. Dat lijkt goed te werken en we hoefden daardoor bovendien niet allerlei acteursrechten aan producenten te betalen. In totaal hebben we 22 acteurs geïnterviewd en daarvoor hadden we slechts vijf draaidagen. Dat waren intense dagen. In totaal zijn negentien acteurs te zien in de eindmontage. Ik zie Mag ik je aanraken als een ode aan de Nederlandse acteurs en hoop dat het programma bijdraagt aan een veilige werksfeer en goede discussies over omgaan met intimiteiten.”

Over Tamar van den Dop
Tamar van den DopTamar van den Dop (1970) debuteert in 1986 als actrice in de filmklassieker Op Hoop van Zegen en wordt tijdens haar studie genomineerd voor een Gouden Kalf voor haar rol in de film De Provincie. Ze is te zien in talloze films en televisieseries, zoals Karakter (winnaar van een Oscar voor beste buitenlandse film in 1998), Zwarte Sneeuw (waarvoor ze in 1997 een Gouden Beeld krijgt), Instinct en momenteel in Oogappels en De Droom van de Jeugd.

Daarnaast speelt ze bij diverse grote toneelgezelschappen als het Noord Nederlands Toneel en Toneelgroep Amsterdam en wint ze in 2000 de Colombina voor haar rol als Hanna in de voorstelling Schlemiel van theatergezelschap Het Groote Hoofd. Nu behoort ze tot het vaste ensemble van Het Nationale Theater.

Van den Dop behaalt ook succes als regisseur met de korte films Lot en Schat. Beide waren de Nederlandse inzendingen voor de Academy Awards in 2002 en 2004. In 2007 volgt haar speelfilmdebuut Blind met Halina Reijn in de hoofdrol. Haar tweede speelfilm, Supernova met Gaite Jansen in de hoofdrol, maakt ze in 2013. Momenteel werkt Van den Dop aan de ontwikkeling van haar nieuwste speelfilm, Mia.

Credits Mag ik je aanraken
Opdrachtgever: NTR, Het Uur van de Wolf
Productiebedrijf: Witfilm
Producent: Iris Lammertsma, Boudewijn Koole
Regie: Tamar van den Dop
Scenario: Tamar van den Dop
Uitvoerend producent: Julia van Schieveen, Lieke van den Ouwelant
Productieleiding: Annerose van Strijen
Eindredactie: Diana Tromp
Camera: Martijn van Beenen
Montage: Noa Zevenbergen
Geluid: Sander den Broeder, Mark Wessner
Acteurs: Alidtcha Binazon, Gijs Naber, Hanna van Vliet, Joes Brauers, Monic Hendrickx, Peter Faber, Gustav Borreman, Waldemar Torenstra, Jeroen Krabbé, Nora El Koussour, Hannah Hoekstra, Jeroen Spitzenberger, Minne Koole, Rifka Lodeizen, Lina Heijmans, Malou Gorter, Georgina Verbaan, Maria Kraakman en Emmanuel Ohene Boafo
Muziek: Marijn Slager
Visagie: Sara Meerman
Lengte: 73 minuten
Aantal afleveringen: 1
Aantal draaidagen: 5
Locatie: Amsterdam
Co-financiering: CoBO, NPO-fonds, Nederlands Filmfonds
Website: https://witfilm.nl/project/mag-ik-je-aanraken/
Datum uitzending: 3 oktober, 22.40 uur, NPO 2

Bron: BM
Foto’s: Amrita Panday, Annerose van Strijen

Bericht delen