Talpa verplicht personeel om vrije dagen op te nemen
donderdag 30 april 2020

Talpa verplicht personeel om vrije dagen op te nemen

Talpa Network dwingt werknemers vrije dagen op te nemen vanwege de coronacrisis. Het mediabedrijf van John de Mol verplicht hen vier verlofdagen in april en mei op te nemen. Protesteren heeft voor de ruim 1.500 personeelsleden weinig zin.

De dagen worden automatisch afgeschreven van het verlofsaldo. Dat blijkt uit interne documenten van het concern achter onder andere SBS6, Radio 538, LINDA. en Vakantieveilingen.nl. Daarnaast wordt het vakantiegeld pas eind juni betaald en is de reiskostenvergoeding voor thuiswerkers stopgezet.

De maatregel inzake de vrije dagen is in strijd met het arbeidsrecht. De vraag of werkgevers vakantiedagen verplicht kunnen laten opnemen vanwege de coronacrisis, prijkt zelfs bovenaan een themapagina van de Rijksoverheid op internet. ‘Werkgevers kunnen werknemers niet daartoe verplichten’. Hetzelfde antwoord geven ook vakbonden FNV en CNV, rechtsbijstandverzekeraar Achmea en diverse arbeidsrechtadvocaten.

Vakbond NVJ weet van de vakantiedagenmaatregel. De NVJ vindt die wel te billijken, mede omdat de ondernemingsraad is geraadpleegd en Talpa in economisch zwaar weer opereert. ‘Dit is een tijd waarin we niet alleen met een juridisch oog naar maatregelen moeten kijken, maar ook een redelijkheidstoets moeten doen.’

Bron: NRC/BM

Bericht delen