Taco Rijssemus: ”Zonder strategie geen toekomst”
maandag 29 juni 2020

Taco Rijssemus: ”Zonder strategie geen toekomst”

De stabiele mediaomgeving heeft plaatsgemaakt voor een complex en snel veranderend medialandschap, waar de consument in sneltreinvaart zijn weg in weet te vinden. Deze disruptie vraagt van leidinggevenden andere vaardigheden en een andere mindset, betoogt Taco Rijssemus, directeur van idtv.

Het klinkt als een open deur: je hebt een strategie nodig om met je bedrijf verder te komen. Toch is het zeker geen vanzelfsprekendheid. Zeker niet voor de wat kleinere en middelgrote mediabedrijven. Toen ik net startte bij idtv en met een consultant het bedrijf doorlichtte, was de hoofdconclusie: “Er is geen overkoepelende strategie”. Ruim een jaar zonder leiderschap had zo zijn sporen achtergelaten.

Nu hoeft het ontbreken van een uitgekiende en onderscheidende strategie niet altijd een probleem te zijn. In stabiele markten met een redelijk helder speelveld is de strategie vaak impliciet, iets wat toevallig tot stand is gekomen en waar geen uitgebreide analyses van marktontwikkelingen aan vooraf gaan. Soms is de strategie gewoon de passie van één van de oprichters van het bedrijf, denk aan John de Mol’s voorliefde voor het grote entertainment. In de reclamewereld is strategie veelal de resultante van het internationale klantenpakket. Het verschil tussen TBWA, Ogilvy of DDB zat – tot voor kort – toch vooral in de kwaliteit van de creatieven en niet in een bijzondere focus op een niche in de markt, of een andere waarde propositie.

De disruptieve ontwikkelingen in het medialandschap gooien nu roet in het eten. Plotseling zien we een tv-producent als Newbe op de markt verschijnen die zich exclusief op VOD-platforms richt, gaat een producent als WeFilm de concurrentie aan met reclamebureaus en dan heb ik het nog niet eens over de hausse aan digitale bureaus. Met de komst van Netflix wordt de bodem onder – voorheen prima werkende businessmodellen – weggeslagen. Zo krijgt iedereen te maken met nieuwe concurrenten uit onverwachte hoek. Daarom moet je harde strategische keuzes durven maken. ‘Harde keuzes’, omdat strategie in het uitdijende medialandschap niet zozeer gaat over wat je wel doet, maar veel meer over wat je niet doet.

Dat is geen gemakkelijke opgave. Je wilt de boot niet missen en moet daarom steeds weer nieuwe dingen proberen, kijken of ze aanslaan je er geld mee kan verdienen. Anderzijds moet je die initiatieven vooral ook weer tijdig durven loslaten. Iedereen in een leiderschapspositie zou zich regelmatig moeten afvragen of de strategie nog klopt. Het meestal-nog-best-wel-werkende ‘management by opportunity’ is in dit landschap kansloos geworden. Een creatief bureau, een producent, of een publisher heeft zonder heldere strategie geen enkele kans van slagen.

Taco Rijssemus
Directeur idtv

Bericht delen