Steunmaatregelen voor ZZP’ers
zaterdag 28 maart 2020

Steunmaatregelen voor ZZP’ers

Ondernemers en zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) die door de uitbraak van het coronavirus in financiële nood zitten, kunnen gebruikmaken van de middelen uit het noodpakket dat eerder door het kabinet werd aangekondigd.

Het gaat om de uitwerking van een bijstandsregeling per maand van maximaal 1.500 euro voor ZZP’ers en 4.000 euro voor ondernemers, maakte het kabinet vrijdagmiddag bekend.

ZZP’ers kunnen bij hun gemeente tot 1 juni aankloppen als zij door de coronacrisis verwachten dat hun inkomsten de komende drie maanden lager zijn dan het sociaal minimum (bijstandsniveau). Het kabinet heeft hiervoor in eerste instantie 250 miljoen euro aan de gemeenten overgemaakt.

Dat betekent dat het inkomen van alleenstaanden wordt aangevuld tot maximaal 1.050 euro en voor gehuwden en samenwonenden tot maximaal 1.500 euro (beide bedragen zijn netto). Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) benadrukt dat dit een gift is.

Er wordt soepeler omgegaan met de toekenning van de uitkering. Dat wil zeggen dat er niet wordt gekeken naar de levensvatbaarheid van de onderneming en ook heeft het inkomen en het vermogen, zoals spaargeld en huisbezit, van de partner geen invloed op de toekenning.

Verder moet het werk ‘hoofdzakelijk’ in Nederland plaatsvinden en moeten aanvragers het afgelopen jaar hebben voldaan aan het urencriterium voor de zelfstandigenaftrek (1.225 uur per jaar, 24 uur per week).

Zelfstandigen in nood kunnen ook een bedrijfslening afsluiten van maximaal iets meer dan 10.000 euro tegen een rente van 2 procent. De looptijd is maximaal drie jaar en is de rest van dit jaar aflossingsvrij. Het kabinet verwacht dat de lening binnen vier weken beschikbaar is.

Bron: NOS/BM

Bericht delen