dinsdag 16 januari 2018

Ster vernieuwt Gouden Loeki

De Ster Gouden Loeki wordt vernieuwd. De aanstaande uitreiking, die van 14 januari 2015, zal de laatste uitreiking op televisie zijn. De publieksprijs blijft bestaan, maar zal twee grote veranderingen kennen: de manier van stemmen gaat wijzigen en de uitreiking wordt niet meer live uitgezonden.

Directeur Arian Buurman van Ster: “De komende editie is de 20e Ster Gouden Loeki, een mijlpaal. En een prachtig moment om met een heel mooie uitzending afscheid te nemen van de televisie. De Gouden Loeki blijft als dé publieksprijs van Nederland bestaan. De stem van het publiek, de ode aan reclame en het feest van de uitreiking blijven.”

De primaire reden om te stoppen met de grote live uitzending op televisie is een opgelegde bezuiniging. Buurman: “Het ministerie heeft ons gevraagd om – ondanks een uitstekende afdracht – uit solidariteitsoverwegingen met de publieke omroep te bezuinigen. In een lean en mean organisatie als de onze, zijn de mogelijkheden daartoe beperkt. Met een Gouden Loeki in nieuwe vorm, kunnen we geld besparen op een relatief dure televisie-uitzending.”

Een tweede, belangrijke verandering is gelegen in het stemproces. Het huidige stemproces bestaat uit 3 onderdelen: de eerste schifting in de maandverkiezing wordt gemaakt door een onafhankelijk panel van Intomart. Daarna kan er online worden gestemd. Tot slot – in de liveshow – wordt er per sms en telefoon gestemd. Die laatste stap gaat er na de 20e editie helemaal uit.

Buurman: “Uiteraard omdat er geen liveshow meer is, meer ten tweede omdat we daarmee tegemoet komen aan een groeiend onbehagen in de markt: Steeds vaker hoort Ster feedback over al of niet vermeend ‘achterbanstemmen’ en de daarbij behorende vraagtekens over de betekenis van de stemmen. Om deze vraagtekens tot een minimum te beperken zullen we de rol van het onafhankelijke en grote publiekspanel veel groter maken.”

Hiermee wordt de komende editie overigens al een duidelijke start gemaakt. Tijdens de 20e Ster Gouden Loeki, die op 14 januari live op NPO 1 wordt uitgereikt, zorgt een extra tussenmeting bij Intomart voor een heldere verkiezing. Met deze extra tussenstap kiest Ster voor een meting op criteria: de keuze van een representatief en onafhankelijk panel en dus de stem van het Nederlands publiek.

Bron: Ster/Broadcast Magazine

Bericht delen