dinsdag 16 januari 2018

Stan Storimansprijs 2012 voor Roel Rekko

De Stan Storimans Prijs 2012 is gewonnen door Roel Rekko. De 40-jarige cameraman uit Leusden krijgt de prijs voor een reportage die hij voor het NOS Journaal in Syrië maakte. Tim Storimans, het zoontje van de in 2008 in Georgië om het leven gekomen cameraman Stan, heeft Rekko het eerbewijs vrijdagmiddag in Hilversum overhandigd. Er hadden zich 11 cameralieden gekandideerd voor de vierde Stan Storimans Prijs. Roel Rekko zond een reportage in die hij in Syrië draaide: over de emotionele begrafenis van een vermoorde politicus.

De jury vindt de nieuwsreportage, ondanks de lengte van nog geen twee minuten, uitgesproken gelaagd. Met een prachtig ‘fish eye’-shot à la Rudolf Spoor van de plechtigheid in een kerk. Met schitterende close ups van de militaire machthebbers van Syrië, die je anders nooit te zien krijgt. En met als hoogtepunt het opjuinen van de aanwezigen door een overijverige propagandafunctionaris. Zo’n scène kun je niet bedenken, maar je kunt ‘m wél missen. Roel Rekko bewees dat je ook in een korte reportage een bijzonder verhaal kunt vertellen. Als je tenminste over bovengemiddelde kwaliteiten beschikt. En dat doet Rekko.

De jury bestond uit voorzitter Ad van Liempt (oud-hoofdredacteur NOVA), Jean-Pierre Geelen (tv-recensent de Volkskrant), Marga van Praag (oud-verslaggever NOS Journaal) en Peter van der Maat (voormalig hoofdredacteur NCRV Netwerk). Zij beoordeelden de inzendingen op technische en inhoudelijke kwaliteit, op creativiteit, journalistieke alertheid en originaliteit. De prijs is een zogeheten ‘staande tekening’ van Stan Storimans, met zijn camera op zijn schouder, van zwart staal en 35 centimeter hoog, gemaakt door Jeroen Henneman.

Bron: StanStorimansprijs.nl

Bericht delen