Speciale uitzending Focus over Stephen Hawking
donderdag 15 maart 2018

Speciale uitzending Focus over Stephen Hawking

In een speciale uitzending besteedt het NTR-wetenschapsprogramma Focus donderdag om 21.25 uur op NPO 2 aandacht aan de beroemde natuurkundige Stephen Hawking die 14 maart op 76-jarige leeftijd overleed.

Focus blikt terug op een van de laatste grote publieke optredens van het natuurkundig genie, met nog nooit vertoond materiaal. In mei 2014 stond presentator Diederik Jekel oog in oog met Hawking en mocht hem aan de tand voelen op het Plancks- symposium in Utrecht.

“We hadden er nooit op gerekend dat hij onze uitnodiging zou aannemen. We dachten eerst dat het een grap was”, vertelt Jori Hoencamp, mede-organisator van het internationale evenement voor natuurkundestudenten, toen hij hoorde dat Hawking voor het eerst sinds lange tijd weer in het openbaar zou verschijnen.

Focus neemt de kijker mee terug naar dit historische evenement en laat zien hoe het gedachtengoed van Hawking voorleeft. Niet alleen als iconisch wetenschapper, maar ook als cultfiguur en als ALS-patiënt die zijn neurologische ziekte meer dan 50 jaar de baas was.

Met zijn theorieën over zwarte gaten voegde Stephen Hawking zich bij een illuster rijtje van wetenschappelijke beroemdheden als Newton en Einstein. Hawking probeerde met zijn ideeën twee afgebakende takken in de natuurkunde, die van het allerkleinste én het allergrootste, aan elkaar te koppelen: de kwantummechanica en relativiteitstheorie. Hierom is hij vermaard, maar ook breed bekritiseerd.

Focus: donderdag 15 maart, 21.25 uur op NPO 2.

Bron: NTR/BM

Bericht delen