dinsdag 16 januari 2018

Songfestival kost meer dan 20 miljoen euro

De organisatie van het Eurovisie Songfestival is een miljoenenoperatie. Volgens Sietse Bakker, event supervisor van het festival, kost het gemiddeld tussen de 22 en 35 miljoen euro. “Hoeveel het in Duitsland gaat kosten weet ik nog niet, maar in Moskou hebben de Russen er bijvoorbeeld 35 miljoen euro ingestopt. Het lijkt veel geld, maar Oslo heeft becijferd, dat het Songfestival vorig jaar de stad tussen de 100 en 125 miljoen euro heeft opgeleverd.”

De kosten voor deelname aan het Eurovisie Songfestival zijn voor de meeste omroepen echter beduidend lager dan de kosten van een eigen live entertainmentproductie van formaat, zoals X-Factor of The Voice. “Dat komt omdat alle deelnemende omroepen samen met de organiserende omroep de kosten dragen en er dus schaalvoordeel optreedt. Natuurlijk komen daar nog individuele kosten bij voor reis en verblijf.” Zo heeft de TROS dit jaar een rivierschip gehuurd om de 3JS te huisvesten en dat kost de omroep, volgens directeur Peter Kuipers “minder dan hotelovernachtingen in andere jaren.”

 

Stoppen met het grootste liedjesfestijn ter wereld vanwege de hoge kosten is voor de EBU geen optie. “Zolang het Eurovisie Songfestival elk jaar door meer dan honderd miljoen mensen wordt bekeken, er jaarlijks meerdere internationale hits uit voortvloeien en het spektakel nog steeds door ruim 2.000 journalisten van over de hele wereld wordt bezocht, zie ik alleen maar redenen om deze traditie voort te zetten,” aldus Bakker. “Je trekt de stekker toch ook niet uit de Champions League of de Oscars?”

Bron: Eurosong

Bericht delen