Slob: marktbreed onderzoek naar kickbacks in de branche
dinsdag 4 december 2018

Slob: marktbreed onderzoek naar kickbacks in de branche

Er komt een marktbreed onderzoek naar sur commission en kortingen in de mediabranche. Het onderzoek begint in het eerste kwartaal van volgend jaar. Dat antwoordde minister Slob tijdens het mediadebat in de Tweede Kamer op vragen van de drie Kamerleden Harry van der Molen (CDA), Joost Sneller (D66) en Henk Krol (50Plus).

De drie vroegen om onderzoek naar de ‘bonussenstructuur voor mediabureaus en wat daar tegen kan worden gedaan’. Aan het einde van de dag zegde de bewindsman toe samen met het ministerie van Economische Zaken onderzoek te gaan doen. Dit onderzoek richt zich ook op het prijsbeleid van de Ster, waardoor de inkomsten voor de NPO achterblijven.

Eric Kramer, CEO van GroupM waar mediabureaus Wavemaker, Mindshare en MediaCom onder vallen, maakt zich geen zorgen over het aangekondigde onderzoek. In een eerste reactie zegt hij: “Ik ben blij dat het een extern onderzoek wordt door een onafhankelijke partij. De discussie over kortingen en transparantie binnen het vak is namelijk wat vertroebeld. Kortingen zijn binnen ieder commercieel vak normaal: in de ene winkel koop je twee producten voor de prijs van een en in die ernaast krijg je ook een dergelijke aanbieding. Ik denk dat de marktwerking binnen ons vak functioneert. Wat ik bijzonder vind is om te zien dat het onderzoek van de minister zich primair richt op de keuzes die bij de Ster zijn gemaakt, dus de gevolgen van het prijsbeleid.”

GroupM heeft er nooit een geheim gemaakt dat het geen voorstander is van het één-prijs-beleid van de Ster dat dit jaar werd geïntroduceerd, omdat het leidde tot een grote prijsstijging van grote adverteerders. Ook de timing van de afschaffing van de vaste bureaukorting van 15 procent werd onhandig gevonden.

Bron: Adformatie/BM

Bericht delen