Slechts 36,6 procent van de mensen op Nederlandse tv is vrouw
zaterdag 30 november 2019

Slechts 36,6 procent van de mensen op Nederlandse tv is vrouw

Van alle mensen die in het eerste halfjaar van 2019 in Nederlandse non-fictie televisieprogramma’s te zien waren, is 36,6 procent vrouw. Dat blijkt uit een onderzoek van het Commissariaat voor de Media, dat in opdracht is gedaan van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Dat betekent dat het overgrote deel van de mensen in de non-fictie televisie (waarin geen gebruikt wordt gemaakt van een script) bestaat uit mannen. Het CvdM bekeek ook de functie, mate van deskundigheid, aanwezigheid en leeftijd van de vrouwen. Het aandeel vrouwen is groter in amusementsprogramma’s (43,5 procent) dan in nieuws- en actualiteitenprogramma’s (33,3 procent).

Wanneer vrouwen een rol spelen in een programma, dan zijn zij het vaakst hoofdpresentator (43,5 procent), onderwerp van portret (44,1 procent) of (spel)kandidaat (45 procent). Minder vaak zijn zij correspondent (23,1 procent) of nieuwsbron (33,3 procent).

Het onderzoek is gedaan in opdracht van minister Ingrid van Engelshoven, naar aanleiding van het debat rond de representatie van mannen en vrouwen op televisie. Volgens het CvdM sluiten de resultaten aan op recentelijk internationaal onderzoek. In veel landen ligt het aandeel vrouwen op televisie tussen de 25 en 40 procent.

Voor het onderzoek hield het CvdM een kwantitatieve inhoudsanalyse, waarbij 262 programma’s zijn bekeken die door zowel de publieke als de commerciële omroep werd uitgezonden in de eerste zes maanden van 2019. In totaal kwamen hier 4.391 personen in voor.

Bron: CvdM/Nu.nl/BM

Bericht delen