dinsdag 16 januari 2018

Slagter wil dat kijker betaalt, niet de overheid

De directeur van Omroep MAX, Jan Slagter, wil dat de kijker zelf kan kiezen voor de publieke netten. Dit zegt hij vrijdag in het AD. Hij opteert dat de 1,1 procent loonbelasting die iedereen nu betaalt wordt afgeschaft en dat de kijker vervolgens zelf bepaalt of hij de drie publieke netten, tegen betaling, wil ontvangen.

Slagter: “In mijn plan gaat er geen dubbeltje meer vanuit het rijk naar Hilversum.” Slagter verwacht dat 80 tot 90 procent van de Nederlanders zal willen betalen voor de publieke netten. “Als dat klopt, gaan we er volgens mij in vergelijking met nu zelfs op vooruit.” Mocht het aantal echter tegenvallen, dan moeten er wel basistaken, bijvoorbeeld nieuws en documentaires, worden vastgelegd volgens Slagter. Zijn doel is om de publieke omroep terug te geven aan de burger.

CDA-kamerlid Pieter Heerma ziet in Slagters plan een mogelijk interessante stap, als zullen alle voors en tegens nog uitgebreid moeten worden besproken. VVD-kamerlid Matthijs Huizing onderstreept het risico dat hiermee het aanbod verarmt omdat het aanbod zal worden afgestemd op wat de grootste groep kijkers wil zien. Heerma oppert dat dit ondervangen kan worden door de netten als een pakket aan te bieden.

TV-wetenschapper Maarten Reesink van de Universiteit van Amsterdam vreest dat het plan leidt tot een soort commerciële omroep, waar kijkcijfers het belangrijkste zijn. “Dat is voor een publiek omroep niet de bedoeling.” Slagter zal zijn nieuwe plan binnenkort aanbieden aan staatssecretaris mediazaken Sander Dekker.

Bron: AD/Broadcast Magazine

Bericht delen