dinsdag 16 januari 2018

Slagter verwacht dat fusie TROS en AVRO mislukt

De voorgenomen fusie tussen de TROS en de AVRO is gedoemd te mislukken, omdat beide omroepen te veel eisen op tafel leggen. Dit zegt voorzitter Jan Slagter van Omroep MAX. Hij werd tijdens opnamen in Moldavië voor MAX maakt mogelijk vrijdag ‘platgebeld’ door de media. Als beide merken blijven bestaan, vindt Slagter bovendien dat er geen sprake is van een fusie, maar gewoon van intensieve samenwerking.

Slagter: “De TROS en de AVRO hebben teveel voorwaarden aan de fusie verbonden. Het eisenpakket is te hoog en daarmee onrealistisch. Zo willen beide omroepen honderd procent van het programmaversterkingsbudget, dat nu nog wordt verdeeld door de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Daarmee zetten ze de NPO buiten spel en dat is politiek niet realiseerbaar.”

Voorzitter Henk Hagoort van de Raad van Bestuur van de NPO is enthousiast over de fusieplannen, maar deelt tegelijk de mening van Slagter. In het NOS Journaal zei Hagoort dat het niet realistisch is dat de fusiepartners willen dat de NPO haar organisatie decimeert en de zendermanagers ontslaat. “Er is altijd een centrale leiding nodig.”

Het lijkt er bovendien op dat Willemijn Maas, directeur van de AVRO, eigenlijk geen voorkeur heeft voor de samenwerkingspartner TROS. Zij zou liever met de VPRO verder gaan. Op een personeelsbijeenkomst van de VPRO werd vrijdag gemeld dat de gesprekkken met de AVRO pas afgelopen woensdag zijn stukgelopen.

Bron: Broadcast Magazine/AD

Bericht delen