dinsdag 16 januari 2018

Slagter onder vuur na opmerkingen over CAO

Jan Slagter, directeur van Omroep MAX, ligt onder vuur na zijn opmerkingen over de ‘riante CAO van de publieke omroep’. Hij deed de uitspraken in het programma BNR Mediazaken van Ruud Hendriks. Hij zette onder meer vraagtekens bij de automatische loonsverhoging van omroepmedewerkers.

Marc Visch, Secretaris Omroep NVJ, heeft er de volgende opmerkingen bij. “Jan Slagter werkt voor een publieke omroep voor 251.579 euro per jaar. En dan mag je niet eens meer dan 36 uur per week werken. En het houdt ook maar niet op. Want elk jaar komt daar standaard 2,75% bij. Nog los van de inflatiecorrecties!

O nee. Toch niet. Want de CAO voor het Omroeppersoneel kent helemaal geen loonschaal waarmee je tot 251.579 euro per jaar komt. Laat staan tot de 493.420 euro van Matthijs van Nieuwkerk.

De realiteit is dat een HBO-geschoolde verslaggever bij de Nederlandse publieke omroep met een jaar of 10 ervaring ergens tussen de 3.500 en 4.000 euro verdient. Helemaal niet slecht, maar exorbitant?

Van automatische loonstijging is geen sprake, want dat is gekoppeld aan een beoordeling. En die verslaggever gaat, net als een overgrote meerderheid van zijn collega’s, echt niet naar huis als na 36 uur het werk nog niet af is. Gewoon omdat men erg begaan is met de programma’s. Het is een gotspe om wederom te suggereren dat de CAO goudgerand is. En dat terwijl het beeld al vertroebeld is door de berichtgeving over die paar topsalarissen. Van medewerkers waar van vast staat dat ze niet onder de CAO vallen. De liefhebber kan het nog eens zelf nalezen.

En waar heeft Slager het eigenlijk over? Omroep MAX heeft amper personeel in dienst. Zo goed als alles besteedt de omroep uit. Administratieve diensten worden bij collega-omroepen ingekocht en programma’s worden gemaakt door externe producenten. Ik vraag me overigens af of Jan Slagter naast zijn salaris van 251.579 euro per jaar ook nog apart betaald krijgt voor zijn presentatieklussen.

Mijn voorstel zou dan ook zijn: Omroep MAX neemt haar verantwoordelijkheid en neemt haar personeel in dienst. Gewoon volgens een heel fatsoenlijke CAO. En dan te beginnen met de directeur. Salarisklasse M levert maximaal toch nog ruim 9.000 euro per maand op. Moet hij toch ook nog de weekendboodschappen van kunnen doen.”

Marc Visch plaatste zijn reactie dinsdag op de website Villamedia.nl van de NVJ. Jan Slagter heeft via Twitter aangegeven te zullen reageren, maar eerst wilde hij zijn nieuwe omroepblad MAX Magazine presenteren in Studio 23.

Bericht delen