woensdag 17 januari 2018

Sinan Can is 'Journalist voor de Vrede'

VARA-onderzoeksjournalist Sinan Can is uitgeroepen tot ‘Journalist voor de Vrede’. Het Humanistisch Vredesberaad reikt deze prijs eens in de twee jaar uit aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist die zich heeft onderscheiden door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving. Can won de prijs voor de documentaireseries De Arabische Storm en Bloedbroeders.

Sinan Can: “Het is een hele eer om deze prijs te mogen ontvangen. Een prijs die dicht bij mezelf staat en aan het hart appelleert. Het is ook een prijs die past bij de VARA, waar ik mijn programma’s voor maak.”

In de documentairereeks De Arabische Storm – Vijf jaar na de Lente, die in januari 2016 te zien was, onderzoekt Sinan Can samen met regisseur Thomas Blom hoe de Arabische revolutie van hoop uiteindelijk tot chaos en strijd heeft geleid. In de zesdelige documentaireserie Bloedbroeders, die vanaf maart 2015 te zien was, ging Can samen met Ara Halici op zoek naar de waarheid achter de Turkse massamoord op de Armeniërs, toen precies honderd jaar geleden.

Sinan Can werkte eerder onder andere aan de spraakmakende ZEMBLA-uitzendingen De heilige Ayaan en Gijzeling in Almelo, waarvoor hij de VVOJ Loep-prijs ontving. Voor de VARA-documentaireserie Uitgezet kreeg hij de Clara Meijer-Wichmann Penning. Bloedbroeders werd genomineerd voor de IDA Documentary Award, de prijs van de prestigieuze International Documentary Association, en voor een TV-Beeld.

In voorgaande jaren is de Journalist voor de Vrede-prijs gewonnen door onder anderen Stan van Houcke, Ramsey Nasr, Mohammed Benzakour, Arnold Karskens en Nicole Le Fever.

Bron: VARA/Broadcast Magazine

Bericht delen